Νέοι σταθμοί μέτρησης της ποιότητας του αέρα στην Θεσσαλία

Νέους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας προμηθεύεται και εγκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπογράφει την σύμβαση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού  ένταξης  1.025.108 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 που οδηγεί  σε ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση  του εθνικού δικτύου παρακολούθησης της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, με την μέτρηση συνολικά 7 τύπων ρύπων.

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 6  νέων σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πρωτεύουσες των Θεσσαλικών Περιφερειακών Ενοτήτων, 2 σε Βόλο, 2 σε Λάρισα, 1 σε Καρδίτσα και 1 στα Τρίκαλα καθώς και στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του υφιστάμενου σταθμού της Λάρισας.

Οι  νέοι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης πρόκειται να  μετρούν και να δίνουν αποτελέσματα για τις τιμές των ΑΣ 10, ΑΣ 2.5, NOx, SO2, CΟ, Ο3 και Βενζολίου.

Οι θέσεις  των 6 νέων Σταθμών και οι ρύποι που μετρούνται

Στην Λάρισα:

-Στο νέο  κτίριο Περιφέρειας Θεσσαλίας στην οδό Θεοφράστου και Καλλισθένους. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, ΑΣ2,5, NOx , CO, O3, Βενζόλιο

-Στο κτίριο της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρεια Θεσσαλίας 8ο χλμ ΕΟ Λάρισας-Τρικάλων. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , O3.

Επιπλέον αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος Σταθμός Μέτρησης στο Διοικητήριο της Περιφέρειας (πλατεία Ρήγα Φεραίου) προκειμένου με μετρά πλέον των ΑΣ10, τους  ρύπους:  NOx , SO2 και O3.

Στον Βόλο:

-Στο κτίριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στη γωνία των οδών Αντωνοπούλου – Δ.Γεωργιάδου. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , SO2, CO, O3.

-Στο  κτίριο καπνού στην οδό Ανθίμου Γαζή 152. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, ΑΣ 2,5, NOx , O3, Βενζόλιο.

Στα Τρίκαλα:

Στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του εργαστηρίου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, επί της οδού Κονδύλη 56. Μετρούμενοι ρύποι: ΑΣ10, NOx , SO2, CO, O3.

Στην  Καρδίτσα:

Στο κτίριο της Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας, οδός Μπλατσούκα 24. Μετρούμενοι ρύποι:  ΑΣ10, NOx , SO2, CO,O3.