Νέο τουριστικό κεφάλαιο με 3 υποθαλάσσια μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό

Ένα νέο τουριστικό κεφάλαιο για την Αμαλιάπολη Αλμυρού, ανοίγει με 3  επισκέψιμα υποθαλάσσια μουσείων στον Δυτικό Παγασητικό.

Πρόκειται για τα ναυάγια στο ακρωτήριο Γλάρος, στον όρμο των αρχαίων Νηών εκεί από όπου η παράδοση θεωρεί ότι απέπλευσε ο στόλος των Αχαιών για την Τροία, στην νήσο Κίκυνθο και στον όρμο Τηλέγραφος.

Τα εγκαίνια των Υποθαλάσσιων Μουσείων τέλεσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Την υποθαλάσσια κορδέλα, έκοψε ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός που καταδύθηκε στο βυζαντινό ναυάγιο της Κικύνθου, σε βάθος 11 μέτρων, στα ανατολικά του όρμου της Αμαλιάπολης.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας  είναι η πρώτη και μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που διαθέτει πανόραμα επισκέψιμων ναυαγίων από τους κλασικούς, ελληνιστικούς, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους,  που συνθέτουν ολοκληρωμένο υποθαλάσσιο πάρκο  επισκέψιμων ενάλιων χώρων για τους αυτοδύτες.

Δημιουργήθηκε σειρά από καινοτόμες υποβρύχιες διαδρομές, αποκλειστικά  για δύτες. Ειδικά tablets, χρησιμοποιούνται κάτω από το νερό για  πλοήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους, με πληροφορίες για την κατανόηση της ενάλιας αρχαιολογίας και της βιολογίας του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, αναπτύχθηκε σύστημα εικονικής πραγματικότητας, έτσι ώστε ακόμη και οι επισκέπτες που δεν μπορούν να καταδυθούν, να έχουν την δυνατότητα εικονικής βουτιάς και εξερεύνησης στα ναυάγια, στα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού που λειτουργούν στην στεριά.

Το  πρωτοποριακό έργο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Blue Med» και έχει βραβευτεί από την Ευρώπη με το 1ο στην χώρα Βραβείο Καινοτομίας στην κατηγορία «Καινοτομία και Ψηφιοποίηση στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό».

               Τα υποθαλάσσια μουσεία του δυτικού Παγασητικού

Την δημιουργία Κέντρου Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης Κοινού για τους ενάλιους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους στην Αμαλιάπολη Αλμυρού Μαγνησίας χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 1,2 εκ. ευρώ.

Το έργο αφορά στην μελέτη, κατασκευή και διαμόρφωση Εκθεσιακού Χώρου και στην προμήθεια εξοπλισμού τόσο για το  Κέντρο όσο και για το σημείο  απόπλου – κατάπλου που θα δημιουργηθεί στην περιοχή, για την επίσκεψη στα 3 υποθαλάσσια μουσεία.

Σε κόμβο τεχνολογίας αριστείας «Blue Culture» στον τομέα της «Γαλάζιας Οικονομίας» αναδεικνύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία είναι επικεφαλής εταίρος σε νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, διάρκειας 48 μηνών, με την συμμετοχή 15 εταίρων από 3 χώρες.