Νεκροί 4 Υπαξιωματικοί και πυραυλάκατος στον βυθό

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Νοεμβρίου 1996, όταν σημειώνονταν τραγωδία στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου.

Η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα».

Από το σφοδρό εμβολισμό σκοτώνονται ακαριαία 4 Υπαξιωματικοί επιβαίνοντες στην πυραυλάκατο που κόβεται στην μέση και βυθίζεται μέσα σε 10 λεπτά.

Η πυραυλάκατος, βρισκόταν σε κατάσταση πλήρους συσκότισης κοντά στα «Αυλάκια» της Σάμου λόγω της συμμετοχής της σε άσκηση νυχτερινού αιφνιδιασμού και εμβολίστηκε με σφοδρότητα από το «Σάμαινα», που έπλεε πλησίον της ακτογραμμής της Σάμου κατευθυνόμενο από το λιμένα του Βαθέος προς το Καρλόβασι.

Οι 34 διασωθέντες Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της πυραυλακάτου περισυνελέγησαν με την βοήθεια των ναυαγοσωστικών λέμβων που έριξε στη θάλασσα το «Σάμαινα».

Η πυραυλάκατος «Ανθ/χος Κωστάκος» ήταν μία από τις 6 του αυτού τύπου πυραυλακάτους που διέθετε τότε το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και αποτελούσε μια από τις πλέον αξιόμαχες μονάδες του Ελληνικού Στόλου, μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 33 κόμβων, διέθετε μεγάλη δύναμη πυρός, καθώς ήταν εξοπλισμένη με εκτοξευτές κατευθυνομένων βλημάτων και τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών, 2 πυροβόλα 76 χιλιοστών και 2 δίδυμα αντιαεροπορικά πυροβόλα 30 χιλιοστών.

Ύστερα από επίπονες προσπάθειες, το βυθισθέν σκάφος ανελκύστηκε στις 15 Μαρτίου 1997, αλλά δεν κρίθηκε οικονομικά σκόπιμη η επισκευή και εκ νέου ενεργοποίησή του.