Νέα τραγωδία σε εργασίες της ΔΕΗ και δήλωση από τον Κώστα Σκρέκα

Την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο των 2 εργαζομένων και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως ανέφερε, «το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ έχουν ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος».

Η ΔΕΗ έκανε γνωστό πως ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία ΑΒΑΞ και οι 2 άτυχοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στον υπεργολάβο MUEHLHAN Cyprus Ltd του αναδόχου.

Όπως ενημέρωσε, τα αίτια και οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος εξετάζονται ήδη από τις αρμόδιες Αρχές. Η ΔΕΗ ζητεί την πλήρη διερεύνηση και θα παράσχει κάθε διευκόλυνση.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια των 2 άτυχων εργαζομένων και τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειές τους.

Οι 2 τεχνίτες έχασαν την ζωή τους στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ όταν για άγνωστο λόγο λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έπεσαν στο έδαφος ενώ ήταν ανεβασμένοι σε καλάθι και εργάζονταν σε υψόμετρο στον πύργο ψύξης της 5ης μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Οι άτυχοι εργαζόμενοι, 45χρονος Έλληνας και 47χρονος Βούλγαρος, δούλευαν σε υπεργολαβική η Γερμανική τεχνική εταιρεία, στο έργο κατασκευής της μονάδας αποθείωσης του ατμοηλεκτρικού σταθμού, που είχε αναλάβει Ελληνική εταιρεία.

Ο πύργος ψύξης έχει υψόμετρο 108 μέτρα, από όπου με ειδικά άγκιστρα και άλλους μηχανισμούς κρεμιούνται συρματόσχοινα με καλάθια για να εργαστούν στη συνέχεια τα τεχνικά συνεργεία.

Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, το νέο εργατικό δυστύχημα έγινε λίγες ημέρες μετά το δυστύχημα στην Εύβοια, όπου χάθηκαν άλλοι τρεις εργαζόμενοι, μεγαλώνοντας τη λίστα των θανάτων από εργατικά ατυχήματα στη χώρα.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εκφράζει τη θλίψη της και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των εργαζομένων που χάθηκαν.

Ταυτόχρονα, ζητεί την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του εργατικού δυστυχήματος και την αναζήτηση των ευθυνών που υπάρχουν.

Όπως αναφέρει, «θέλει να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά τον κρίσιμο ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και την ανάγκη να ενισχυθεί αυτό, ώστε να ελέγχονται αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας και να σταματήσει η ασυδοσία στους χώρους εργασίας.

Για να σταματήσει η θλιβερή στατιστική των εργατικών ατυχημάτων, χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων (υπουργείου Εργασίας, Ινστιτούτων όπως το ΕΛΙΝΥΑΕ αλλά και της ΓΣΕΕ των συνδικάτων αλλά και των εργοδοτικών οργανώσεων».