Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και ικανοποιητική εμφάνιση από την Ελλάδα

Η Ουκρανία με το τραγούδι «Stefania» των «Kalush Orchestra», ήταν η νικήτρια στον τελικό του 66ου διαγωνισμού τραγουδιού της «Eurovision» συγκεντρώνοντας, 439 βαθμούς από το κοινό και μόλις 192 από τις Επιτροπές, φτάνοντας συνολικά τους 631 πόντους.

Το κοινό με τους 439 πόντους έδωσε τη νίκη στην Ουκρανία η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ενώ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση τους τελευταίους 3 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα. Αμέσως μετά το τέλος της ερμηνείας του κομματιού, το συγκρότημα έστειλε το δικό του μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία με την φράση «Βοηθήστε την Ουκρανία, βοηθήστε την Μαριούπολη».

«Απόψε το τραγούδι σας κέρδισε τις καρδιές μας. Γιορτάζουμε την νίκη σας με όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη είναι μαζί σας» ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Την 8η θέση απέσπασε η 24χρονη Αμάντα Γεωργιάδη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στον φετινό μουσικό διαγωνισμό.

Με το τραγούδι «Die Together», η Ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 215 βαθμούς και βρέθηκε 2 θέσεις ψηλότερα από τον περσινό διαγωνισμό.

Από τις επιτροπές η Ελλάδα απέσπασε 158 βαθμούς, που σε εκείνη τη φάση την έφερναν στην 6η θέση, ενώ το κοινό της έδωσε 57 βαθμούς και έτσι βρέθηκε τελικά στην 8η θέση.

Έπειτα από 30 χρόνια, από το 1992, για πρώτη φορά η Ελλάδα συγκεντρώνει τόσο υψηλή βαθμολογία στις κριτικές επιτροπές.

Η Ελληνική συμμετοχή, απέσπασε 6 «12άρια» (Ολλανδία, Βουλγαρία, Κύπρο, Νορβηγία, Ελβετία, Δανία).

Από το 2011 η Ελλάδα έχει να βρεθεί, για 2η συνεχή χρονιά, στο «top ten» του διαγωνισμού.

«Είμαι πολύ χαρούμενη και εύχομαι να έκανα περήφανους όλους τους Έλληνες», δήλωσε η Αμάντα Γεωργιάδη.