Μια …προειδοποίηση

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Μαρτίου 1979 όταν στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Three Mile Island» στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ σημειώνεται πυρηνικό ατύχημα.

Παύει να λειτουργεί αντλία στο σύστημα ψύχρανσης του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να εξατμιστεί μέρος του μολυσμένου νερού, προκαλώντας έτσι το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα σε εμπορικό πυρηνικό αντιδραστήρα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Μετά την ανίχνευση διαρροής ακτινοβολίας, οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και ως προληπτικό μέτρο, κλήθηκαν οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να εγκαταλείψουν την περιοχή σε ακτίνα 5 μιλίων από το πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι νεωτέρας.

Αυτό, προκάλεσε τον πανικό και μέσα σε λίγες ημέρες, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις γύρω πόλεις.

Το πυρηνικό αυτό ατύχημα κλόνισε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική ενέργεια. Για περισσότερες από 2 δεκαετίες μετά το ατύχημα, ούτε ένα νέο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας δεν παραγγέλθηκε στις ΗΠΑ.

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος είχε εκτιμηθεί στο επίπεδο 5 της κλίμακας, κάτι που το αναδεικνύει ως ένα από τα χειρότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία.