Μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Σκότλαντ Γιάρντ

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Αυγούστου 1888 και ξεκινούν τουλάχιστον 5 φόνοι εκδιδομένων γυναικών στην περιοχή Χουαϊτσάπελ του Ανατολικού Λονδί­νου.

Δράστης ο «Jack the Ripper» Τα(ζακ ο Αντεροβγάλτης) το ψευδώνυμο ενός κατά συρροή δολοφόνου, με όλα τα θύματα του, να δολοφονούνται κατά την αναζήτηση «πελάτη» στον δρόμο. Το ψευδώνυμο του αποδόθηκε από μία σειρά υβριστικών επιστολών, που έλαβαν οι αρχές από κάποιον που υπέγραφε ως Τζακ ο Αντεροβγάλ­της και ισχυριζόταν πως ήταν ο δολο­φόνος.

Ο λαιμός τους ήταν κομμένος και τα σώματά τους ακρωτηριασμένα με τέτοιο τρόπο, που φανέρωνε ότι ο δολοφόνος είχε πείρα των κανόνων της ανατομίας.

Η ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη έ­χει κρατήσει έως τις ημέρες μας α­μείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμη, ενώ έχουν διατυπωθεί πάνω από 100 θεωρίες για την ταυτότητά του.

Η υπόθεση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, αποτελεί από τις γνωστότερες περιπτώσεις ανεξιχνίαστων εγκλημάτων της Αγγλίας και από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της περίφημης, της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου.

Η αποτυχία των προσπαθειών για τη σύλληψη του δολοφόνου προκάλεσε την αγανάκτηση της αγγλικής κοινής γνώμης. Τα βέλη της κριτικής στράφηκαν, όπως ήταν φυσικό, εναντίον του αρχηγού της Σκότλαντ Γιάρντ, σερ Τσαρλς Γουόρεν, o οποίος αναγκάστη­κε να παραιτηθεί.

Η ιστορία τού Τζακ του Αντεροβγάλ­τη αποτέλεσε θέμα πολυάριθμων, λο­γοτεχνικών και κινηματογραφικών έρ­γων, έγινε όπερα, μιούζικαλ, τηλεοπτική σειρά και βιντεοπαιχνίδι, ενώ γνωστά ονόματα της ροκ μουσικής εμπνεύστηκαν από την υπόθεση.