Μια «ανάσα» από τον …Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Απριλίου 1961 όταν στον κόλπο των χοίρων στην Κούβα, επιχειρείται αποτυχημένη απόβαση πρώην Κουβανών εξόριστων με την παραστρατιωτική ομάδα (Ταξιαρχία 2506), εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ και υποστηριζόμενη από την CIA για την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ διέθεσε το ποσό των 13,1 εκ. δολαρίων στην CIA προκειμένου να σχεδιάσει την ανατροπή του Κάστρο.

Μετά την εκλογή του το 1960, ο Τζον Κένεντι ενημερώθηκε για το σχέδιο εισβολής και έδωσε την συγκατάθεσή του.

Περισσότεροι από 1.400 παραστρατιωτικοί χωρισμένοι σε 5 τάγματα πεζικού και τάγμα αλεξιπτωτιστών εκπαιδευόμενοι στο Μεξικό, συγκεντρώθηκαν στην Γουατεμάλα  πριν πλεύσουν για την Κούβα.

Με 8 Αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-26 που παρείχε η CIA άρχισαν βομβαρδισμό των αεροπορικών βάσεων της Κούβας με τα αεροσκάφη να φέρνουν διακριτικά της Κουβανικής αεροπορίας ότι επρόκειτο δήθεν περί Κουβανών πιλότων που είχαν αυτομολήσει με τα αεροσκάφη της.

Οι κύριες δυνάμεις εισβολής αποβιβάστηκαν στην παραλία του κόλπου των χοίρων και υπερίσχυσαν τοπικής πολιτοφυλακής.

Ο Κουβανικός στρατός αντεπιτέθηκε και ο Κάστρο αποφάσισε να αναλάβει προσωπικά τον έλεγχο της επιχείρησης.

Η Κουβανική αεροπορία βύθισε όσα μεταγωγικά πλοία αποπειράθηκαν να φέρουν ενισχύσεις και 3 μέρες μετά οι εισβολείς παραδόθηκαν και οι περισσότεροι από αυτούς, αφότου ανακρίθηκαν δημόσια, στάλθηκαν πίσω στις ΗΠΑ.

Η εισβολή κατέληξε σε πολιτική πανωλεθρία των Η.Π.Α. και ντροπή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ισχυροποίησε τη θέση του Κάστρο ο οποίος διακήρυξε την πρόθεσή του να ενισχύσει τους δεσμούς του με τη Σοβιετική Ένωση που καταδίκασε την επιχείρηση ενώ η όλη επιχείρηση οδήγησε τελικά στα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962 οδηγώντας την ανθρωπότητα μια …ανάσα από τον …Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο.