Μετά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Σεπτεμβρίου 2005, όταν η Εθνική ομάδα στο μπάσκετ κατακτά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για 2η φορά στην ιστορία της με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη μετά το «θρυλικό» Ευρωμπάσκετ του 1987 στην Αθήνα όπου ήταν παίχτης της ομάδας και έτσι έγινε ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης και ως προπονητής

Το Ευρωμπάσκετ 2005 διεξήχθη στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο και η Εθνική ομάδα σε ημιτελικό-θρίλερ αντιμετώπισε την Εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Η Εθνική ομάδα 1 λεπτό και 12 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού, έχανε με 7 πόντους και στα 11 δευτερόλεπτα έχανε με 64-66 και ο Διαμαντίδης με αριστερόχειρο τρίποντο έφερε την Ελλάδα στο 67-66 και στην πρόκριση στον τελικό…

Στον τελικό, η Εθνική ομάδα, είχε πολύ πιο εύκολο έργο απέναντι στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας, που νίκησε με 78-62.

Η Εθνική ομάδα, είχε προκριθεί στους «16» από το 3ο γκρουπ ως 2η πίσω από την Σλοβενία  και πέρασε στους «8» με νίκη 67-61 επί της ομάδας του Ισραήλ και με 66-61 επί της ομάδας της Ρωσίας στα ημιτελικά.

ΜVP της διοργάνωσης, αναδείχτηκε ο Ντιρκ Νοβίτσκι της ομάδας της Γερμανίας, ενώ στην καλύτερη 5άδα της διοργάνωσης, αναδείχτηκαν οι Θεόδωρος Παπαλουκάς και Δημήτρης Διαμαντίδης που είχε τις περισσότερες ασίστ (5 μ.ο. ανά παιχνίδι).

Τα 19.500 εισιτήρια που κόπηκαν στο γήπεδο Belgrade Arena στον τελικό (Ελλάδα-Γερμανία) ήταν το ρεκόρ για διοργανώσεις Ευρωμπάσκετ.

Η Ελλάδα κέρδισε το 2004 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και έγινε πρωταθλήτρια χώρα στα 2 δημοφιλέστερα αθλήματα της Ευρώπης κάτι που είχε πετύχει μόνο η Σοβιετική Ένωση που το 1959 είχε κατακτήσει το Ευρωμπάσκετ και το 1960 και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.