Μεγάλη ζήτηση στις αγορές για το νέο Ελληνικό 5ετές ομόλογο

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», ήταν το σχόλιο του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για το αποτέλεσμα που είχε η απρόσμενα μεγάλη ζήτηση μεταξύ των επενδυτών για το νέο Ελληνικό 5ετές ομόλογο

Η έκδοση ήταν μια σημαντική δοκιμασία για την Ελλάδα που επί 8,5 χρόνια εξαρτιόταν από μικρές πιστώσεις βοήθειας και με «όπλο» το πακέτο βοήθειας αλλά και από ίδιους πόρους, συνολικού ύψους πάνω από 26 δις ευρώ η χώρα χρηματοδοτήθηκε για περισσότερα από 2 χρόνια και δεν χρειάζεται προς το παρόν «φρέσκο» χρήμα.

Η καλή απόδοση του ομολόγου είναι επίσης μια καλή είδηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αποκτήσουν καλύτερη προοπτική και να εξασφαλίσουν «φρέσκο» χρήμα από την αγορά.

Οι προσφορές που κατατέθηκαν για την 1η έκδοση Ελληνικού ομολόγου από το 2014, ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ για ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% και ουσιαστικά δεν ήταν η αναζήτηση χρημάτων όσο η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποδείξει τις δυνατότητες της στην επιστροφή στις αγορές χρήματος.