Με ισχυρό αποτύπωμα

Το ημερολόγιο, έδειχνε 22 Ιουλίου 2018, όταν έφευγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου, αφήνοντας παρακαταθήκη ποιητικές συλλογές, διηγήματα, νουβέλα, 2 μυθιστορήματα και περισσότερα από 400 τραγούδια.

Ο εκλιπών, είχε εργαστεί ως αρθρογράφος, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Είχε γεννηθεί και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου και σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Σε ηλικία 24 ετών, δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμός», με δικά του χρήματα αλλά δεν είχε την αναμενόμενη επιτυχία. Την ίδια εποχή στα Ιωάννινα έγραψε τους πρώτους στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8:00», τους οποίους αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τα 2 πρώτα του βιβλία με διηγήματα, «Το διευθυντήριο» (1964) και «Η σφαγή» (1965), λαμβάνουν εξαιρετικές κριτικές, ενώ εμφανίζεται στην Ελληνική δισκογραφία. Παράλληλα έγραψε και εικονογράφησε παραμύθια για παιδιά και την δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε και έκανε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Το 1994 εξέδωσε τη πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου» και το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο Καιρός των Χρυσανθέμων», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 2005.

Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου, βραβεύθηκε για την συνολική προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών.