Με αφορμή την καταστροφή 100 δόσεων εμβολίων κατά του covid-19 την τελευταία εβδομάδα

Το Κ.Υ.  Καρδίτσας  μπήκε  στη μάχη των εμβολισμών χάρη στη δουλειά των ίδιων των Υγειονομικών.

Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου με το ήδη υπάρχον και ελάχιστο ιατρικό, νοσηλευτικό,  παραϊατρικό , διοικητικό και προσωπικό στην καθαριότητα.

Πριν  από την έναρξη των εμβολιασμών, επισημάναμε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Το Υπουργείο και η ΥΠΕ, όμως, μας έχουν αφήσει εκτεθειμένους. Η ασφαλής διενέργεια των εμβολιασμών είναι κρατική ευθύνη .

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον εξοπλισμό του Εμβολιαστικού Κέντρου: το Υπουργείο υγείας μας προμήθευσε αρχικά με ψυγείο για την αποθήκευση των εμβολίων,  το οποίο είναι ακατάλληλο.

Από την πρώτη στιγμή δεν λειτούργησε σωστά με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες βάση των οδηγιών της εταιρείας του εμβολίου.

Σχετικά ενημερώθηκε άμεσα ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, ο οποίος προέβη σε αγορά ψυγείου, οικιακού τύπου.

Το υπάρχον ψυγείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ασφάλεια συντήρησης των εμβολίων.  Είναι χαρακτηριστικό ότι καταστράφηκαν αναγκαστικά 100 δόσεις εμβολίων στις 24/03/2021, επειδή απλά η συσκευασία των φιαλιδίων ήρθε σε επαφή με τα τοιχώματα του ψυγείου και πάγωσαν.

Επιπρόσθετα, παρά την τακτική και συχνή καταμέτρηση της θερμοκρασίας του ψυγείου, είναι συχνές οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας συντήρησης.

Την ώρα που παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη εμβολίων, είναι απαράδεκτο να καταστρέφονται εμβόλια λόγω της έλλειψης κατάλληλου ψυγείου συντήρησης φαρμάκων και εμβολίων. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Κυβέρνηση, το Υπουργείο και την ΥΠΕ.

Απαιτούμε την χορήγηση ψυγείου φαρμάκων για την ασφαλή αποθήκευση και χορήγηση των εμβολίων στους πολίτες μας.

Επιπλέον, το Κ.Υ. Καρδίτσας δεν διέθετε ποτέ γεννήτρια. Μετά από το αίτημά μας, προμηθευτήκαμε μια χειροκίνητη γεννήτρια. Το αίτημά μας αφορούσε σε αυτόματη γεννήτρια που να καλύπτει τις ανάγκες όλου του Κέντρου Υγείας, με στόχο να διασφαλίζεται σε όλες τις συνθήκες η ποιότητα των εμβολίων και φαρμάκων ώστε να χορηγούνται με ασφάλεια. Η αυτόματη γεννήτρια είναι η μόνη σίγουρη και ασφαλής λύση σε περίπτωση προβλημάτων με την ηλεκτροδότηση, ιδιαίτερα μέρες και ώρες που το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Καρδίτσας