«Λευκός καπνός» για το «Ταμείο Ανάκαμψης» και τα νέα οικονομικά δεδομένα για την Ελλάδα

Μετά από …4ημερο διαπραγματεύσεων, οι 27 Πρωθυπουργοί των χωρών-μελών της Ε.Ε., κατέληξαν σε συμφωνία για το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης» για την αντιμετώπιση των νέων οικονομικών δεδομένων που έχουν προκύψει και από τον «κορωνοϊό» στους κόλπους της Ε.Ε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συμφωνία ως «δίκαιο συμβιβασμό»…

Η Ελλάδα, θα λάβει 32,1 δις ευρώ από το «Ταμείο Ανάκαμψης» όσα προέβλεπε η αρχική πρόταση της Κομισιόν με την διαφορά ότι τα χρήματα με την μορφή δανείων θα είναι περισσότερα από αυτά της επιχορήγησης και ήταν το «τίμημα» για να δεχθούν την συμφωνία όσοι Πρωθυπουργοί αντιδρούσαν και ώστε να φύγει από το «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων η δυνατότητα να ασκηθεί «veto» από κάποια χώρα και να μπλοκαριστεί η εκταμίευση των χρημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν προγράμματα σε Ευρωπαϊκά κονδύλια για την Υγεία και για την Αγροτική πολιτική καθώς η συμφωνία προβλέπει 390 δις ευρώ επιχορηγήσεις και 360 δις ευρώ δανεισμό.

Η κάθε χώρα, για να πάρει τα χρήματα, θα καταθέτει Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου στην Κομισιόν  για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης «κρατά κλειστά» τα χαρτιά του δηλώνοντας πως ««έχουμε ευθύνη να το διαχειριστούμε με διαφάνεια, αποτελεσματικότηα και την μέγιστη δυνατή συναίνεση», προαναγγέλλοντας «εθνικό διάλογο», τονίζοντας πως «Αυτή η συζήτηση αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Θα λάβουμε υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων για εθνικό σχέδιο, για τις προτεραιότητες που θα έχει η χώρα και που θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν», σημειώνοντας πως «το κεντρικό πλαίσιο θέτει το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη» και διαχώρισε τις μεταρρυθμίσεις από τα δημοσιονομικά μέτρα, τονίζοντας ««δεν θα ξοδέψουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου».

Η Ελλάδα, αν υπολογιστούν και τα κονδύλια του Κοινοτικού προϋπολογισμού, θα λάβει συνολικά 72 δις ευρώ περίπου για να εφαρμόσει οικονομική πολιτική μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2021.

«Έχουμε 3 χρόνια για τις κατανομές πόρων και 6 χρόνια για τις εκταμιεύσεις», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός που έκανε λόγο για «ένα πιο γρήγορο ΕΣΠΑ» και επισήμανε «κανείς δεν δίνει χρήματα άνευ όρων, ούτε το ΕΣΠΑ είναι άνευ όρων, μάλιστα οι διαδικασίες του Ταμείου είναι πιο ευέλικτες από το ΕΣΠΑ».

Στην ΔΕΘ αναμένεται ο κ. Μητσοτάκης να δώσει πιο σαφή εικόνα πως σκέφτεται να κινηθεί η Κυβέρνηση στην αξιοποίηση αυτών των 72 δις ευρώ περίπου και μια αναφορά του περί ανάγκης ταχύτητας στην ανταπόκριση της χώρας στα νέα οικονομικά δεδομένα, ανοίγει και πάλι την συζήτηση περί ανασχηματισμού καθώς λογικά θα υπάρξει πρόσωπο που θα αναλάβει Συντονιστής για το «Ταμείο Ανάκαμψης».