Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Ιράν

Ως αντίποινα για το περιστατικό πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου Ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με Ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα από την Ε.Ε. θεωρείται η προσγείωση με ελικόπτερο ομάδας ενόπλων που κατέλαβαν βιαίως το Ελληνικής σημαίας δεξαμενόπλοιο «Delta Poseidon» το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα και 22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Οι  ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 2 Έλληνες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο Ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν 7 Έλληνες.

Το ελικόπτερο ανήκει στο Ιρανικό πολεμικό ναυτικό. Και τα 2 πλοία οδηγήθηκαν στα Ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Μετά το συμβάν στην Κάρυστο, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον Επιτετραμμένο της Ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί  χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «πειρατεία», ενώ τώρα, η Ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Γ. Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε.-Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

Υπό το φως των εξελίξεων το Υπουργείο συνιστά, στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.