Κορύφωση του Θείου Δράματος

Κατά χιλιάδες οι πιστοί σε Ιερούς Ναούς της πόλης των Τρικάλων, προσέρχονται από το πρωί και συμμετέχουν στην κορύφωση του Θείου Δράματος.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και οι στολισμένοι με ολόφρεσκα λουλούδια Επιτάφιοι θυμίζουν την θυσία Του…

Την Ενάτη Ώρα της ημέρας ο Θεάνθρωπος λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Μέχρι τις 11 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

Το πρωί ομάδες παιδιών γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας».

Το βράδυ στα Τρίκαλα, θα γίνει η συνάντηση των Επιταφίων μέσα σε κλίμα κατάνυξης υπό τους ήχους των εγκωμίων του επιτάφιου θρήνου «η ζωή εν τάφω», «άξιον εστί» και «αι γενεαί πάσαι».

Το γενικό κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης μεταφέρει τους πιστούς στην ανάσταση του Λαζάρου, στην είσοδο στα Ιεροσόλυμα, στη μετάνοια της Μαγδαληνής, στον Μυστικό Δείπνο, στην προσευχή στο Όρος των Ελαιών, στον Πόντιο Πιλάτο, στην ανάβαση στον Γολγοθά, στην κρεμάλα του Ιούδα, στη Σταύρωση, στην Αποκαθήλωση και στον επιτάφιο του Χριστού και φυσικά με την προσμονή της Αναστάσεως Του.