Με την παρουσία δεκάδων Εβραίων από κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Τσεχική Δημοκρατία, Λουξεμβούργο, Κράτος του Ισραήλ, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ), συνεχίστηκαν σήμερα στα Τρίκαλα, οι εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων https://n-takosnews.gr/2018/11/10/xekinise-sta-trikala-to-triimero-ton-ekdiloseon-mnimis-gia-to-olokaytoma-ton-evraion/ με κορύφωση τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στην αρχή της παλιάς συνοικίας των Τρικαλινών Εβραίων στον πεζόδρομο της οδού Πλούτωνος για τους 139 νεκρούς των Τρικάλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.
Το μνημείο που συμβολίζει ένα δάκρυ από τρένο παραπέμπει στο μνήμη και στη μακρά διαδρομή των τρικαλινών και άλλων Ελλήνων Εβραίων και μη, με τα «τρένα του θανάτου», σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Ραβίνο Λάρισας Ηλία Σαμπετάι και ερμηνεία ύμνων από την Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, ενώ η Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων παιάνισε τον Εθνικό ύμνο.
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων ακόμη και από επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Νωρίτερα σε εκδήλωση με ομιλίες, δόθηκε η υπόσχεση τιμής και μνήμης στους νεκρούς και τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της μνήμης χωρίς ακραίες ιδεολογίες, ενώ ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιακώβ Βενουζίου, αναφέρθηκε σε περιστατικά που σημάδεψαν τον διωγμό των Εβραίων αλλά και τη βοήθεια των Τρικαλινών να τους προστατεύσουν.
Όπως ανέφερε ο Μίκης Μοδιάνο, μέλος του ΔΣ του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας «κατόπιν αιτήματος του Μουσείου προς το Υπουργείο Παιδείας, συμπεριλήφθηκε ο Νομός Τρικάλων στις περιοχές που προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στον μαθητικό διαγωνισμό, για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα ΄΄Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι, για το σχολικό έτος 2018-2019. Οι επικρατέστερες μαθητικές δημιουργίες θα επιβραβευτούν με ταξίδι στο Άουσβιτς, ώστε τα νέα παιδιά να δουν με τα ίδια τους τα μάτια την βιομηχανία θανάτου που είχαν οργανώσει εκεί οι Ναζί».
Παράλληλα, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, λειτουργεί η έκθεση «Το Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου», του Κρατικού Μουσείου του Άουσβιτς, με την επιμέλεια της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Ελλάδα, ενώ η έκθεση του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων 1941 – 1944 – Προσωπικές Μαρτυρίες», στεγάζεται στο «Μουσείο Τσιτσάνη».
Discussion about this post