Κλίμα …απαισιοδοξίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Στην δημοσιότητα δόθηκε έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ μέσα από την οποία, αναδεικνύεται ζοφερό μέλλον των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες στο Α΄6μηνο του 2020, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση αποτέλεσμα των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και καταγράφεται ραγδαία αύξηση αδυναμίας καταβολής υποχρεώσεων τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τους ιδιώτες, αφού η μείωση του τζίρου τους ξεπερνά το 46%, ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος έπεσε στις 20,1 μονάδες καταγράφοντας πτώση 46 μονάδων μόλις μέσα σε ένα 6μηνο γεγονός που αποτυπώνει το βάθος της οικονομικής κρίσης.

Όλοι οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν σοβαρή μείωση δείχνοντας πως η κατάσταση των μικρών και πολύ επιχειρήσεων έχει επιδεινωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα τους.

«Η αποψίλωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ισοδυναμεί με αποψίλωση της εναπομείνασας από την 10ετή οικονομική κρίση μεσαίας τάξης θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», επισημαίνεται στην έρευνα.

Οι επιχειρηματίες σε ποσοστό 62,9% δήλωσαν πως είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι με τα μέχρι τώρα μέτρα της κυβέρνησης, έναντι του 35,3% που δήλωσε πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εκτιμάται ότι το προηγούμενο εξάμηνο χάθηκαν 117.000 θέσεις απασχόλησης και εκτιμάται ότι το επόμενο 6μηνο κινδυνεύουν να χαθούν 105.000 θέσεις απασχόλησης και 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.