Κίνδυνος για τις γυναίκες από την χρήση αντιβιοτικών

Αυξημένες πιθανότητες για διαταραχή της υγείας τους έχουν οι γυναίκες που παίρνουν για μεγάλες χρονικές περιόδους αντιβιοτικά. Σύμφωνα με Αμερικανική επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, είναι πιο πιθανό να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κυρίως οι γυναίκες άνω των 60 ετών, αλλά και εκείνες της μέσης ηλικίας 40-59 ετών, που έπαιρναν αντιβιοτικά για περισσότερο από 2 μήνες, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εμφράγματος. Το εύρημα αυτό, δεν επιβεβαιώθηκε για τις γυναίκες 20 έως 39 ετών.

Οι γυναίκες άνω των 60 ετών έχουν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα, αν παίρνουν αντιβιοτικά για περισσότερους από 2 μήνες. Ο αντίστοιχος κίνδυνος για τις γυναίκες μέσης ηλικίας (40-59 ετών) είναι αυξημένος κατά 28%.

Στην έρευνα, έλαβαν μέρος 36.429 γυναίκες και χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από το 2004 έως το 2012. Οι συμμετέχουσες συμπλήρωναν κάθε 2 χρόνια ένα ερωτηματολόγιο για την χρήση αντιβιοτικών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνητικά σωρευτικές ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όσο λιγότερο τα χρησιμοποιούμε, τόσο το καλύτερο».