Και από την …Τρίτη το … «τσουνάμι» των κατασχέσεων

Λήγει την ερχόμενη Δευτέρα, η … «εβδομάδα φιλανθρωπίας» που έδωσε η Κυβέρνηση σε οφειλέτες του Δημοσίου να μπουν στην ρύθμιση των «120 δόσεων».

Από την …Τρίτη, αναμένεται το … «τσουνάμι» των κατασχέσεων για όσους οφειλέτες δεν μπήκαν στη ρύθμιση.

Στο «στόχαστρο», θα βρεθούν τραπεζικές καταθέσεις και εισοδήματα, αλλά και ακίνητα.

Για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν στην ρύθμιση θα «παγώσουν» οι κατασχέσεις ενώ με την εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα για όσους δεν υπαχθούν στις «120 δόσεις».

Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να «αγγίζει» και τους συνδικαιούχους…

Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ.

Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Στο «στόχαστρο» βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ. Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου είχαν ενταχθεί 384.402 φορολογούμενοι και ρύθμισαν χρέη 3,3 δισ. ευρώ (2,4 δις ευρώ αρχική οφειλή και προσαυξήσεις 898 εκ. ευρώ).

Οι οφειλέτες ανέρχονται σε 4.091.000  που σημαίνει αυτομάτως πως σχεδόν 9 στους 10 δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να υπαχθούν στην δυνατότητα να πληρώνουν σε έως 120 δόσεις με επιτόκιο 3% και από 20 ευρώ το μήνα τα χρέη τους, χωρίς τον φόβο της κατάσχεσης.