Ιστορική διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων

ΜΕ το σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», έφτασαν στο Σύνταγμα τα τρακτέρ από περιοχές της χώρας, με αγρότες και κτηνοτρόφους να διαδηλώνουν στην «καρδιά» της Αθήνας μετά από 4 εβδομάδες παραμονής στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα,

Από νωρίς το πρωί με πλοία και πούλμαν κατέφθαναν αγρότες από την Κρήτη και πολλές περιοχές της χώρας για το ιστορικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στην Βουλή.

Οι Έλληνες αγρότες όπως και οι συνάδελφοί τους σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επέλεξαν να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας διαμαρτυρόμενοι για τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ.

Το συλλαλητήριο, γίνεται συντεταγμένα και σε απόλυτη συνεννόηση με την αστυνομία, προκειμένου να περιορισθούν όσο γίνεται οι συνέπειες στην λειτουργία της Αθήνας.

Το κέντρο της Αθήνας είναι αδιάβατο, ενώ η κυκλοφορία έκλεισε προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των αγροτών που φτάνουν με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα, αλλά και με το μετρό, όσοι μετακινούνται με τα πούλμαν που θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Οι αγρότες εξακολουθούν να επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε να δώσουμε», ωστόσο χαρακτήρισε το σημερινό συλλαλητήριο «μέσο πίεσης στα χέρια του προς τις Βρυξέλλες».
Τα αιτήματα των αγροτών μεταξύ άλλων, η άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και, ζητώντας αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

Μεταξύ άλλων, αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, με κυριότερο το γάλα, στο 6% από 13% με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές και θα τονώσει την απορρόφηση των αγροτικών και ζωικών προϊόντων, άμεση πληρωμή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, αλλά και προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το ΥΠΑΑΤ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Επίσης ζητούν ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων με διαγραφή 80% του κεφαλαίου και των τόκων και αποπληρωμή του υπολοίπου 20% σε 15 χρόνια, άμεση υλοποίηση των μέτρων για πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φωτιές και πλημμύρες, σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, εξασφάλιση ρευστότητας των αγροτοκτηνοτρόφων.