Η βόμβα που δεν εξερράγη σε οικία αλλά μέσα σε λεωφορείο

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Οκτωβρίου 1985 και σε αστικό λεωφορείο, που εκτελεί το δρομολόγιο Ακαδημία – Αργυρούπολη και κινείται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στο ύψος της Δάφνης, σημειώνεται έκρηξη βόμβας.

Απολογισμός, 39 τραυματίες (10 σοβαρά, ενώ 1 εξ αυτών υπέστη ακρωτηριασμό) στην πρώτη μαζική τρομοκρατική επίθεση στα χρονικά της χώρας.

Το λεωφορείο ήταν γεμάτο από μαθητόκοσμο που επέστρεφε από τα φροντιστήρια και πολλοί από τους επιβάτες του εκσφενδονίστηκαν στο οδόστρωμα.

Ώρες αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε εφημερίδα και ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα έξω από το σπίτι του μεγαλοβιομήχανου Τσάτσου (ιδιοκτήτη, μεταξύ άλλων, της ΑΓΕΤ Ηρακλής) στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι.

Όμως τέτοια βόμβα ούτε βρέθηκε, ούτε είχε εκραγεί και την επομένη ημέρα βρέθηκε προκήρυξη της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Επαναστατική Μαχητική Αριστερά», η οποία αναλάμβανε την ευθύνη της έκρηξης «στο σπίτι των Τσάτσων» που δεν έγινε ποτέ.

Οι Αρχές μετά από έρευνα ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση πράγματι είχε τοποθετήσει την βόμβα στην οδό Κανάρη, αλλά κάποιος διερχόμενος την αφαίρεσε από τον δρόμο, ξεγελασμένος από το περιτύλιγμα της και νομίζοντας ότι περιέχει κάτι χρήσιμο και επιβιβάστηκε στο μοιραίο λεωφορείο, όπου αυτή εξερράγη.

Οι υποψίες των Αρχών, κατευθύνθηκαν σε τραυματία Ιρακινό φοιτητή, αλλά επέστρεψε στην πατρίδα του λίγους μήνες αργότερα και η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν προχώρησε.