Η Βασίλισσα με το τραγικό τέλος στην ζωή της

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Σεπτεμβρίου 1898 και στην παραλία της Γενεύης, ο Ιταλός αναρχικός Λουίτζι Λουκένι, αναζητούσε συμβολική – θεαματική πράξη κατά της «καταπιεστικής άρχουσας τάξης».

Στον δρόμο του, βρέθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας Ελισάβετ Μαρία Ευγενία, γνωστή και ως Σίσι που την τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ, στα 15 της χρόνια  ήταν η ωραιότερη πριγκίπισσα της Ευρώπης και στα 17 της χρόνια παντρεύτηκε τον 23χρονο εξάδελφό της Φραγκίσκο Ιωσήφ, αυτοκράτορα ήδη της Αυστρίας.

Λίγο μετά το γάμο της, όμως, η Σίσι άρχισε να παρουσιάζει νευρικές διαταραχές, κληρονομιά από τους προγόνους της, τους Βίτελσμπαχ. Ένας από τους τόπους που κατέφευγε για να βρίσκει την ψυχική της ισορροπία ήταν η Κέρκυρα. Κατά τις επισκέψεις της στο νησί διέμενε στο «Αχίλλειο», το οποίο η ίδια έχτισε το 1890. Εκεί μελετούσε με πάθος τον Όμηρο στο αρχαίο κείμενο και γενικά λάτρευε τα δημιουργήματα της τέχνης.

Η αυτοκτονία του 30χρονου μοναχογιού της αρχιδούκα Ροδόλφου, ήταν για την Ελισάβετ ένα πλήγμα, από το οποίο δεν συνήλθε ποτέ.

Η Ελισάβετ ως αυτοκράτειρα της Αυστρίας ήταν αγαπητή στους υπηκόους της, αλλά συχνά προκαλούσε την αντιπάθεια της υψηλής κοινωνίας της Βιέννης με την περιφρόνηση που έδειχνε στους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλου.