Η τραγωδία στο Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Αυγούστου 1911 και στο Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεσπά πυρκαγιά που το αποτεφρώνει εξ ολοκλήρου.

Η Πυροσβεστική καθυστέρησε πολύ να μεταβεί στο σημείο επειδή δεν υπήρχαν τα μέσα να ειδοποιηθεί εγκαίρως, ενώ η αντλία ήταν ατμοκίνητη και σε άλογα.

Στην μάχη με τις φλόγες, χάνουν την ζωή τους 3 Πυροσβέστες οι Παναγιώτης Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Τσαβλής και Κων/νος Ζαΐμης και τραυματίζονται 2 στρατιώτες.

Το ιστορικό νεοκλασικό στην οδό Σόλωνος και Μαυρομιχάλη που σχεδιάστηκε από τον Γερμανό Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, «σταθμός» για την Δημόσια Εκπαίδευση και τους Εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες των φοιτητών, αλλά και «στολίδι» για τα Εξάρχεια, ξανακτίστηκε 7 χρόνια αργότερα με έξοδα του Δημοσίου.

Είχε θεμελιωθεί το 1887 και 3 χρόνια μετά, διδάσκονταν μαθήματα.

Πρωτεργάτης για την ίδρυση του κτιρίου ήταν ο καθηγητής Χημείας Αναστάσιος Χρηστομάνος, ο οποίος αφιέρωσε 45 χρόνια από την ζωή του για να κατασκευαστεί το κτίριο αλλά και για να προσφέρει τις γνώσεις του στους φοιτητές.

Στην αρχή αντιμετώπισε δυσκολίες επειδή οι Καθηγητές των θεωρητικών Σχολών δεν το ήθελαν και εμπόδιζαν την κατασκευή του.