Η θλιβερή επέτειος

This is the scene at the Bologna train station where 79 died following a terrorist bomb blast, Aug. 2, 1980. (AP Photo)

Το ημερολόγιο, έδειχνε 2 Αυγούστου 1980 και στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ιταλικής πόλης Μπολόνια, το ρολόι 10.25 το πρωί, όταν ισχυρή έκρηξη, ισοπέδωνε τον σταθμό.

Το χειρότερο λουτρό αίματος των μεταπολεμικών χρόνων στην Ευρώπη, ήταν γεγονός με 86 διαμελισμένα πτώματα μεταξύ των οποίων και 30 παιδιά και περισσότερους από 200 τραυματίες, από εκρηκτικό μηχανισμό της ακροδεξιάς νεοφασιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικοί Ένοπλοι Πυρήνες».

Ο σιδηροδρομικός σταθμός ήταν γεμάτος από τουρίστες και πολίτες, οι οποίοι ταξίδευαν στην πόλη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Σε αίθουσα αναμονής του σταθμού βρέθηκε μια παρατημένη μαύρη πλαστική βαλίτσα. Μέσα της είχε τοποθετηθεί η βόμβα ισχύος 40 κιλών εκρηκτικών υλών

Έπιπλα και πέτρες είχαν εκτιναχθεί δεκάδες μέτρα μακριά, ενώ έπεσαν πάνω στο τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ανκόνα-Βασιλεία, συντρίβοντας βαγόνια και σκοτώνοντας πολλούς επιβάτες.

Η Μπολόνια είχε να ζήσει τέτοιες στιγμές φρίκης από τον φοβερό αεροπορικό βομβαρδισμό του Σεπτεμβρίου 1943.

Από την τρομοκρατική επίθεση σώθηκαν 20 περίπου έλληνες φοιτητές, οι οποίοι περίμεναν ένα πούλμαν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Την επόμενη ημέρα, συνεχίζονταν να ακούγονταν κραυγές των θαμμένων ζωντανών στα ερείπια.

Ο αριθμός των θυμάτων της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλος που ανάγκασε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό να επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές για να παρέχουν φροντίδα στους εκατοντάδες τραυματισμένους.

Η τρομοκρατική επίθεση έμεινε γνωστή ως η «Σφαγή της Μπολόνια».  Από το 1994, κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου, διοργανώνεται διεθνής διαγωνισμό σύνθεσης «2 Αυγούστου», με συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Πιάτσα Ματζιόρε.