Η σφαγή του Διστόμου

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Ιουνίου 1944 όταν Γερμανικά στρατεύματα σφάζουν 228 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Δίστομο της Βοιωτίας σε μια εκ των ειδεχθέστερων σφαγών αμάχων από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις σε μια ευρεία στρατηγική αντιμετώπισης της υποστήριξης των αντάρτικων στρατευμάτων με αντίποινα στον άμαχο πληθυσμό.

Ο 26χρονος τότε Φριτς Λάουτενμπαχ, λοχαγός των S.S., έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών και συναντώντας άλλους 2 λόχους των Ναζί από την Άμφισσα, κατευθύνθηκαν προς το Δίστομο.

Εντοπίζουν 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες και εκτελούν 6 από αυτά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν.

Μπαίνοντας στο Δίστομο οι Ναζί, ξεκίνησε η σφαγή όσων κατοίκων έβρισκαν στο χωριό.

Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν ξεχώριζαν από το μακελειό ούτε τα γυναικόπαιδα ούτε τους ηλικιωμένους. Τον ιερέα του χωριού τον αποκεφάλισαν, βρέφη εκτελέστηκαν και γυναίκες βιάστηκαν πριν θανατωθούν. Η σφαγή σταμάτησε μόνον όταν νύχτωσε και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Λειβαδιά αφού πρώτα έκαψαν τα σπίτια του χωριού

Οι εκτελέσεις συνεχίστηκαν και κατά την επιστροφή των Γερμανών στη βάση τους, καθώς σκότωναν όποιον άμαχο έβρισκαν στο δρόμο τους.

Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και οι 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων.