Η πρώτη φορά αποδίδεται σε …τυφώνα

Το ημερολόγιο δείχνει 24 Αυγούστου, όταν ξεσπά μια από τις σοβαρότερες οικονομικές κρίσεις στις ΗΠΑ που έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Ο πανικός του 1857».

Ήταν η 1η παγκόσμια οικονομική κρίση και προήλθε από …τυφώνα που χτύπησε την Κεντρική Αμερική και βύθισε το πλοίο «SS Central America» που μετέφερε ποσότητα 14.000 κιλών χρυσού από την Καλιφόρνια για τις ανάγκες των Αμερικανικών τραπεζών.

Λόγω του ναυαγίου του πλοίου, οι τράπεζες αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν το χρυσό που οι πελάτες τους απαιτούσαν.

Το τραπεζικό υποκατάστημα της «Ohio Life Insurance and Trust Company» στην Νέα Υόρκη χρεοκόπησε και άρχισε η κατάρρευση των τραπεζών σε όλη την Αμερική σπέρνοντας τον πανικό…

Νωρίτερα, οι επενδυτές έχαναν από την πτώση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο και οι σιδηρόδρομοι της εποχής αδυνατούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και απέλυαν τους εργάτες τους. Οι κερδοσκόποι που επένδυαν σε γη όπου θα πέρναγαν οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές έχαναν χρήματα.

Η αρχαιότερη εταιρία αλευριού και δημητριακών της Νέας Υόρκης, χρεοκόπησε και οι επενδυτές κυριεύτηκαν από πανικό και ο κόσμος φοβήθηκε οικονομική καταστροφή και έσπευσε να αποσύρει τις καταθέσεις του από τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα και οι αγρότες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν δάνεια αυξάνοντας τα προβλήματα των τραπεζών.

Η σταδιακή έλλειψη χαρτονομισμάτων επέφερε αναστολή πληρωμών και χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο». Η 3ετής οικονομική κρίση που προκλήθηκε συνοδεύτηκε από ανεργία και πείνα, ώσπου ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος που αύξησε την ζήτηση αγροτικών και βιομηχανικών αγαθών, ενώ μείωσε τον αριθμό των ανέργων ανδρών λόγω στρατιωτικής θητείας.

Λόγω της αλληλεπίδρασης των οικονομιών παγκοσμίως κατά την 10ετία του 1850, «ο πανικός του 1857» αποτελεί την 1η παγκόσμια οικονομική κρίση.