Η πρώτη αεροπορική τραγωδία με θύμα ποδοσφαιρική ομάδα

Ήταν 4 Μαΐου 1949 και στον λόφο Σουπέργκα του Τορίνο, προσέκρουσε αεροπλάνο που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους όλοι οι επιβαίνοντες ποδοσφαιριστές της

Η Τορίνο κυριαρχούσε στο Ιταλικό ποδόσφαιρο και ήταν από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Η Τορίνο, βάδιζε ακάθεκτη για το 5ο της πρωτάθλημα μέσα στην δεκαετία του ΄40, καθώς 4 αγωνιστικές πριν από το τέλος είχε 4 βαθμούς περισσότερους από την Ιντερ και 6 από την Μίλαν.

Την προηγούμενη ημέρα, αντιμετώπισε στην Λισαβόνα την Μπενφίκα σε φιλικό παιγνίδι.

Κατά την επιστροφή της αποστολής στο Τορίνο, το αεροπλάνο, έπεσε σε ομίχλη λίγο προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Τορίνο και προσέκρουσε στον λόφο και συνετρίβη.

Από τους 31 επιβαίνοντες (4 μέλη του πληρώματος, 3 δημοσιογράφοι, 18 ποδοσφαιριστές, 6 παράγοντες και μέλη του τεχνικού επιτελείου) κανείς δεν επέζησε. Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονταν σπουδαία ονόματα του Ιταλικού ποδοσφαίρου.

Μόνο 2ποδοσφαιριστές φάνηκαν τυχεροί, καθώς δεν ταξίδεψαν στη Λισαβόνα.

Ο Σάουρο Τομά, που ήταν τραυματίας και ο Λουίτζι Τζουλιάνο (προπονητής του Αιγάλεω την περίοδο 1966-1967), που δεν πρόλαβε να βγάλει διαβατήριο.

Η Ίντερ και η Μίλαν, που διεκδικούσαν τον τίτλο, ζήτησαν το πρωτάθλημα να κατακυρωθεί στην Τορίνο. Η Ομοσπονδία διαφώνησε και στους τέσσερεις εναπομείναντες αγώνες, η αποδεκατισμένη Τορίνο χρησιμοποίησε υποχρεωτικά την ομάδα των νέων. Το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοί της σε ένδειξη σεβασμού.

Οι Τορινέζοι μπορεί να κέρδισαν και τους 4 αγώνες και να ανακηρύχθηκαν πανηγυρικά πρωταθλητές Ιταλίας, αλλά δεν ξανάγιναν ποτέ η μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του ’40.