Η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο, έδειχνε 12 Σεπτεμβρίου 1948 και κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εκδηλώνεται στην Ελλάδα, η πρώτη αεροπειρατεία και μία από τις πρώτες παγκοσμίως.

Δράστες 6 νεαροί Θεσσαλονικείς Κομμουνιστές, Μέλη της ΕΠΟΝ, ηλικίας από 17 έως 23 που κατηγορούνταν από τις Αρχές για σαμποτάζ και προσπαθώντας να ξεφύγουν, κατέφυγαν στην Αθήνα, με απώτερο σκοπό να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ψάχνοντας τρόπους να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, αποφάσισαν κάτι το παράτολμο, να καταλάβουν αεροπλάνο και να το οδηγήσουν στην Γιουγκοσλαβία.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αφού εξασφάλισαν εισιτήρια, επιβιβάστηκαν στη μεσημεριανή πτήση για Θεσσαλονίκη.

Στο αεροπλάνο, τύπου DC-3 (Ντακότα), επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.

Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του και ενώ το αεροπλάνο πετούσε πάνω από την Βόρεια Εύβοια, οι 4 από τους 6 νεαρούς μπήκαν στον θάλαμο διακυβέρνησης και αφού τραυμάτισαν με σουγιά τον Συγκυβερνήτη και τον Ασυρματιστή, ανάγκασαν τον κυβερνήτη Αθανάσιο Ηγουμενάκη να οδηγήσει το αεροπλάνο προς τα Γιουγοσλαβικά σύνορα. O πιλότος, προσπάθησε να παραπλανήσει τους αεροπειρατές, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έτσι, ακολουθώντας το ποτάμι του Αξιού κατόρθωσε να προσγειώσει τελικά το αεροπλάνο 60 χιλιόμετρα Ν.Α. των Σκοπίων. Μετά την αποβίβαση των 6 αεροπειρατών, οι χειριστές κατόρθωσαν να απογειώσουν το αεροπλάνο και να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη γύρω στις 5 το απόγευμα, 4 ώρες και 27 λεπτά μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Οι 6 αεροπειρατές δικάσθηκαν ερήμην από το Έκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης και καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Δύο από αυτούς, επέστρεψαν παράνομα στην Ελλάδα και σκοτώθηκαν σε μάχες του εμφυλίου πολέμου. Οι υπόλοιποι 4 έζησαν για πολλά χρόνια σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το 1987 ο Σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης, μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το περιστατικό της αεροπειρατείας, με τίτλο «Ο Κλοιός».