Η Κύπρος υπό την μπότα του Αττίλα

Το ημερολόγιο, έδειχνε 20 Ιουλίου 1974 και με την αυγή της ημέρας, η Κύπρος, δεχόταν την Τουρκική εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» από θαλάσσης και αέρος.

Συνολικά 40.000 στρατιώτες υπό την διοίκηση του Αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν και με το αιτιολογικό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου 5 μέρες νωρίτερα…

Τα Τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα κοντά στην Κερύνεια και σμήνη Τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις κατά της περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Η αντίδραση της Ελληνικής πλευράς ήταν ανεξήγητα αργοπορημένη, παρόλο που το Ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων.

Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το Ελληνικό ραδιόφωνο μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί. Τούρκοι αλεξιπτωτιστές

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν χωρίς να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό.

Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες και άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ότι διέθετε ο καθένας.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη από την εξέλιξη των γεγονότων αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Κηρύσσει γενική επιστράτευση, η οποία εξελίσσεται σε φιάσκο, δείχνοντας την τραγική κατάσταση που βρισκόταν ο Ελληνικός Στρατός.

Αργά το βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού».

Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία, η οποία έχοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων επείγεται να εφαρμόσει πλήρως τα σχέδια της.

Οι Έλληνες Στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δύο Ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Οι Τούρκοι εισβολείς, παρά την αριθμητική τους υπεροχή και την ποιοτική υπεροχή του οπλισμούς τους, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα.

Σημειώνεται μετά από 2 μέρες, δραστηριοποίηση του Αμερικανικού παράγοντα για την επίτευξη ανακωχής η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς.