Η ημέρα της προδοσίας της Κύπρου

Το ημερολόγιο, έδειχνε 15 Ιουλίου 1974 και η Χούντα της Ελλάδας με την βοήθεια …προθύμων (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β’) ανατρέπει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και εγκαθιστά Κυβέρνηση ελεγχόμενων υπό την «μαριονέττα» δημοσιογράφο Νίκο Σαμψών.

Έτσι άνοιγε ο δρόμος στους Τούρκους να εισβάλλουν μετά από 5 μέρες στην Κύπρο…

Και όλα αυτά από την ψύχωση του «καπετάνιου» της Χούντας Δημήτρη Ιωαννίδη, ότι ο Μακάριος είναι «φιλοκομμουνιστής». Ο Μακάριος είχε προειδοποιηθεί για τα σχέδια του Ιωαννίδη από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και άλλους Ελλαδίτες πολιτικούς παράγοντες, αλλά δεν φαίνεται να έδινε ιδιαίτερη σημασία.

Τους φόβους τους για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Κύπρο είχαν εκφράσει από το εξωτερικό ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Όταν το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες και του περιορισμού των Ελλαδιτών αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς αντιλαμβανόμενο την ανάμιξη των Ελλαδιτών που υπηρετούσαν στην Εθνική Φρουρά της Κύπρου σε σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και ανακαλούσε στην Ελλάδα 650 Ελλαδίτες αξιωματικούς, η Χούντα, άρπαξε την ευκαιρία να προχωρήσει στο πραξικόπημα…

Στις 8.15 το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 τα πρώτα τεθωρακισμένα άρχισαν να βγαίνουν από την βάση τους, με κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ Μοίρα Καταδρομέων διατάχθηκε να καταλάβει όλα τα επίκαιρα σημεία και τα δημόσια κτίρια.

Το αναμενόμενο πραξικόπημα είχε εκδηλωθεί με το σύνθημα «Ο Αλέξανδρος εισήλθε εις το νοσοκομείο».

Την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος, ο Μακάριος δεχόταν μια ομάδα Ελληνοπαίδων από την Αίγυπτο. Κάποιο από τα παιδιά άκουσε τους πυροβολισμούς, αλλά ο Μακάριος τα καθησύχασε. Όταν τα πυρά πύκνωσαν και το Προεδρικό Μέγαρο άρχισε να κανονιοβολείται από τα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς, ο Μακάριος, αφού προστάτευσε πρώτα τους μικρούς του επισκέπτες, στη συνέχεια διέφυγε από την μοναδική αφύλακτη δίοδο, που υπήρχε στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου.

Και ενώ οι πραξικοπηματίες θεωρούσαν τον Μακάριο νεκρό και το ανακοίνωναν συνεχώς μέσω του ΡΙΚ, αυτός ήταν ζωντανός και απηύθυνε μήνυμα αντίστασης μέσω αυτοσχέδιου ραδιοσταθμού της Πάφου.

Το τίμημα του πραξικοπήματος ήταν βαρύ. Οι νεκροί από την αδελφοκτόνα διαμάχη έφθασαν τους 450.