Η Ελλάδα στις …κάλπες εν μέσω πυρκαγιών

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου 2007 και στην Ελλάδα, διεξάγονται Βουλευτικές εκλογές με 22 κόμματα να διεκδικούν την ψήφο από 9,918,917 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρους.

Οι εκλογές ήταν πρόωρες, καθώς η θητεία της Κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, έληγε κανονικά 7 Απριλίου 2008.

Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος ως Εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, οικονομία και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου σημαντικότατο γεγονός που συγκλόνισε την Ελλάδα ήταν πυρκαγιές οι οποίες άρχισαν στις 24 Αυγούστου, είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 67 άνθρωποι και να καούν πολύ μεγάλες εκτάσεις στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Πολλές προεκλογικές δραστηριότητες σταμάτησαν στη διάρκεια των ημερών από 25 Αυγούστου μέχρι 1-2 Σεπτεμβρίου.

Από τις κάλπες, αναδεικνύεται νικήτρια η Ν.Δ, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στην Βουλή, ενώ το ΠαΣοΚ, με Πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου λαμβάνει ποσοστό 38,10% και 102 έδρες.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,15% και 22 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,04% και 14 έδρες και ο ΛΑΟΣ με 3,80% και 10 έδρες με την κατανομή των εδρών να γίνεται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Στην κάλπη προσήλθε το 74,15% των εγγεγραμμένων με τα έγκυρα ψηφοδέλτια να ανέρχονται στο 97,33%.

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών σχηματίστηκε την επόμενη ημέρα η Κυβέρνηση και η οποία ορκίστηκε 3 μέρες μετά τις εκλογές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα, έφερε «τριγμούς» στο ΠαΣοΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, να δηλώνει ότι θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος και εμφανίζεται αμέσως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως διεκδικητής της Προεδρίας του κόμματος…

Παρόλο που ο Γιώργος Παπανδρέου κρίθηκε από στελέχη του κόμματος και από πολίτες ως υπεύθυνος για το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών, αναδείχτηκε και πάλι Πρόεδρος του ΠαΣοΚ στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007 με ποσοστό 55%, έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη που ήταν ο 3ος στην προτίμηση των ψηφοφόρων της εσωκομματικής διαδικασίας.