Η δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Οκτωβρίου 1967 όταν στην Βολιβία, δολοφονούνταν σε ηλικία 39 ετών, ο Αργεντινός Κομμουνιστής και διεθνιστής επαναστάτης, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Είχε τραυματιστεί και συλληφθεί στην ζούγκλα από δυνάμεις του Βολιβιανού στρατού με την βοήθεια της CIA και μεταφέρθηκε στο δημοτικό σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα όπου δολοφονήθηκε από τον υπαξιωματικό του Βολιβιανού στρατού  Μάριο Τεράν.

Ακόμα και νεκρός, ο Γκεβάρα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος για το Βολιβιανό καθεστώς που δεν ρίσκαρε δημόσια ταφή του.

Το πτώμα του Γκεβάρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σαν Χοσέ ντε Μάλτα όπου έγινε νεκροψία, στο πρακτικό της οποίας καταγράφτηκαν συνολικά 9 πληγές που είχαν προκληθεί από σφαίρες.

Το πτώμα του έπρεπε για τους στρατιωτικούς να χαθεί δίχως κανένα ίχνος και θάφτηκε κρυφά κοντά στο αεροδρόμιο, 30 χλμ. από την Λα Ιγκέρα.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο, είχαν κοπεί τα χέρια του, τα οποία διατηρήθηκαν σε φορμόλη προκειμένου να γίνει αργότερα η οριστική αναγνώρισή του.

Το πτώμα του έμεινε στον μυστικό του τάφο μέχρι που ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 1997 στο Βαγιεγκράντε της Βολιβίας.

Μεταφέρθηκε στην Κούβα, κηδεύτηκε στη Σάντα Κλάρα, την πόλη που ο ίδιος είχε κατακτήσει το 1958 ανοίγοντας το δρόμο για την τελική νίκη του Κάστρο.