Η δολοφονία που άλλαξε την ιστορία των ΗΠΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Νοεμβρίου 1963 όταν στην πλατεία «Ντίλι» στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονούνταν ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κέννεντι.

Κατά τις εκλογές του 1960 η πολιτεία του Τέξας ήταν μία από τις ελάχιστες των ΗΠΑ όπου η παράταξη των Δημοκρατικών που εκπροσωπούσε ο Κέννεντι, είχαν ηττηθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως 3 μέρες νωρίτερα, η τοπική εφημερίδα «Μόρνιγκ Νιούς» προσκείμενη στο αντίπαλο κόμμα του Προέδρου, δημοσίευσε άρθρο με πένθιμο πλαίσιο υπό τον τίτλο «Καλώς ήλθατε στο Ντάλας κύριε Κέννεντι», που αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν επί πληρωμή από κάποιον Μπέρναρντ Βάισμαν, όπως και την διαδρομή που θα ακολουθούσε η αυτοκινητοπομπή του Προέδρου.

Η προεδρική λιμουζίνα χωρίς τον θόλο ασφαλείας, διέσχιζε την πόλη και τεράστιο πλήθος είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων.

Ενώ ο Πρόεδρος χαιρετούσε το πλήθος, έφερε ξαφνικά τα χέρια του στο λαιμό του και άρχισε να σκύβει προς την πλευρά της γυναίκας του, η οποία τον κοίταζε έντρομη.

Ένας πυροβολισμός είχε ακουστεί αλλά ελάχιστοι τον είχαν αντιληφθεί, ακολουθούν άλλοι 2 πυροβολισμοί και η 3η σφαίρα χτύπησε τον Πρόεδρο στο κεφάλι.

Μία ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των Ιατρών, ανακοινώθηκε επισήμως ότι ο Πρόεδρος, ήταν νεκρός και ο Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One».