Στο χώρο του «Μουσείου Τσιτσάνη» ήταν σήμερα το πρωί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όποιον το ήθελε να μάθει γιατί τόσα χρόνια τώρα γίνεται … «κοψοχέρης» και στις Δημοτικές Εκλογές…
Ο Γιώργος Καϊκης, ξεδίπλωσε πλέον της πολιτικής πλατφόρμας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και μερικές …εμπειρίες από την Τοπική Διοίκηση Παπαστεργίου, «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου» για το τι θα σήμαινε η επανεκλογή του για το μέλλον των Τρικαλινών.
Φυσικά, από τα «πυρά» του έμπειρου Δημοτικού Συμβούλου, δεν θα μπορούσε να …ξεφύγει και ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας…
Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Καϊκη:
Με τη σημερινή μας εκδήλωση θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Τοπική Διοίκηση σε συνθήκες που η προπαγάνδα της κυβέρνησης για δήθεν «έξοδο από τα μνημόνια» και «επιστροφή στην κανονικότητα», προσπαθεί να κρύψει ότι θέλουν τον λαό να συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των λίγων σε όλα τα επίπεδα, που προσπαθούν να κρύψουν ότι οι μηχανισμοί των Δήμων θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων.
Σήμερα, επίσης συζητάμε την παρουσία και την δράση της ΄΄Λαϊκής Συσπείρωσης΄΄ στον Δήμο Τρικκαίων, την παρέμβασή μας από δω και πέρα που αντικειμενικά δένεται με την προεκλογική περίοδο και τις επικείμενες τοπικές εκλογές, που θα γίνουν τον Μάη του 2019.
Η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ είναι η δημοτική παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ, συμμετέχουν σε αυτή οι Κομμουνιστές μαζί με πολλούς συναγωνιστές από κάθε μέτωπο του λαϊκού κινήματος, από κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.
Η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ συμμετέχει ενιαία σε όλη την Ελλάδα στις εκλογικές μάχες σε Περιφέρειες, Δήμους και Κοινότητες εκφράζοντας την συσπείρωση δυνάμεων που αποτελούν την λαϊκή αντιπολίτευση στις πολιτικές που οφελούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κεφάλαιο δηλαδή, στους πολιτικούς του εκφραστές τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών.
Έτσι, η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ έχει ενιαίο πλαίσιο αρχών και πάλης πανελλαδικά, έχει αγωνιστικό παρελθόν και φυσικά έχει συνέχεια που δεν καθορίζεται από τις επιλογές στο πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι Επικεφαλής σε κάθε περίπτωση και κάθε φορά, αλλά από το διακηρυγμένο πλαίσιο αρχών και τις επικαιροποιήσεις του μέσα από συλλογικές επεξεργασίες.
Αντικειμενικά οι τοπικές εκλογές του ερχόμενου Μάη, θα έχουν γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Άλλωστε οι εκλογές στην Τοπική Διοίκηση συμπίπτουν χρονικά με τις ευρωεκλογές και πιθανά με τις βουλευτικές.
Θα έχουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις και η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός Ε.Ε, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που μαίνονται.
Η ευρωατλαντική στρατηγική της αστικής τάξης της χώρας και οι επικίνδυνες για τον λαό επιδιώξεις της, για αναβαθμισμένη γεωστρατηγική θέση και ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είναι ζητήματα που επίσης θα βρεθούν στο κέντρο της αντιπαράθεσης αφού ούτως ή άλλως συνοδεύουν το αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, είτε με εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ, είτε με αυτή της Ν.Δ.
Ο ενιαίος πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφοροποιήσεις, ιδιαίτερες απαιτήσεις για κάθε επιμέρους εκλογική μάχη, που διαφοροποιούν την στάση των ψηφοφόρων. Επόμενα, χρειάζεται καλή συζήτηση, καλύτερη επεξεργασία θέσεων και προπαγάνδας, εξειδικεύοντας σε κάθε επίπεδο, δηλαδή το πώς εκφράζεται η αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο του Δήμου ακόμη και της Κοινότητας. Χρειάζεται να γνωρίζουμε και να αναδεικνύουμε καλύτερα τι γίνεται στον Δήμο Τρικκαίων, να αποκαλύπτουμε όσο γίνεται πιο πειστικά τον ρόλο του Δήμου ως διοικητική βαθμίδα και δομή του αστικού κράτους στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, πως η Δημοτική Αρχή και οι άλλες παρατάξεις διαχειριστήκαν αυτή την πολιτική. Τα στελέχη των άλλων Δημοτικών παρατάξεων, άσχετα από την άμεση κομματική τοποθέτηση ή διαφοροποίησή τους, το μανδύα του ανεξάρτητου, ταυτίστηκαν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση, αλλά και στον σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου τοπικά και γενικότερα.
Για τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σχεδιάστηκαν και οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση. Είναι η κόκκινη κλωστή που δένει τον ΄΄Καποδίστρια΄΄ με τον ΄΄Καλλικράτη΄΄, σήμερα με τον ΄΄Κλεισθένη-1΄΄. Και αύριο με ένα νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων προσαρμοσμένων σε αυτές του κεντρικού κράτους και της πιο άμεσης διασύνδεσής τους με θεσμούς της Ε.Ε, την πιο άμεση επαφή των επιχειρηματικών ομίλων με τις λεγόμενες τοπικές κοινωνίες για να εξυπηρετείται πιο άμεσα η ανάγκη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, δεν έχει καμία σχέση με ΄΄καλύτερες υπηρεσίες΄΄ ή με ΄΄την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη΄΄ όπως ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα. Αφορά σε αναγκαίους για το σύστημα εκσυγχρονισμούς, ΄΄δοκιμασμένους΄΄ από χρόνια στις χώρες της Ε.Ε και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, κατά κανόνα εχθρικές για το λαό και τις ανάγκες του.
Το κράτος και οι τοπικοί θεσμοί του, όπως η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι Κοινότητες, δεν είναι ουδέτεροι, που μπορεί τάχα να λειτουργούν υπέρ ή κατά του λαού, ανάλογα το ποιος είναι στο τιμόνι της διαχείρισης. Είναι αστικοί θεσμοί που εκσυγχρονίζονται, όλο και πιο σταθερά ενάντια τους τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις.
Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Τοπική και Περιφεριακή Διοίκηση μετά τον ΄΄Καποδίστρια΄΄ και τον ΄΄Καλλικράτη΄΄ συνεχίζονται με τον νέο νόμο ΄΄Κλεισθένης -1΄΄ και είναι δεμένες με την πολιτική και στρατηγική της Ε.Ε, τις ανάγκες και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, επιταγή της εξειδίκευσης της αντιλαϊκής πολιτικής στην χώρα μας που είναι τα μνημόνια, για αυτό υλοποιούνται και στηρίζονται από το σύνολο των αστικών κομμάτων και τις κυβερνήσεις. Το αστικό κράτος και οι τοπικές εκφράσεις του, περιφέρεια και Δήμος, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, ευθυγραμμίζονται στην κατεύθυνση να απελευθερωθούν κεφάλαια για την χρηματοδότηση των αναγκών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Απόδειξη ότι όσο μεγαλώνει η φορολεηλασία για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, τόσο περισσότεροι είναι και οι πόροι που αφαιρούνται από την χρηματοδότηση της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης.
Κυβέρνηση – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ αντιπαρατέθηκαν την προηγούμενη περίοδο για το εκλογικό σύστημα στις τοπικές εκλογές. Η κυβέρνηση το υπερασπίστηκε ως βήμα “δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής”, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ως “διάλυση”, “ακυβερνησία” των Δήμων και των Περιφερειών. Μια αντιπαράθεση που θα συνεχιστεί προεκλογικά, εμπλουτίζοντας από ότι φαίνεται την αντιπαράθεση των ψευδεπίγραφων μετώπων “αντιδεξιό – αντιΣΥΡΙΖΑ” που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, την συνεχιζόμενη προσπάθειά τους να μην αμφισβητηθεί με όρους λαϊκής αντεπίθεσης το νέο αφήγημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Επιδιώκουν και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης να συσκοτίσουν το κύριο, ότι ταυτίζονται στο αντιδραστικό περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, την πιο στενή σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις, την ανταπόδοση και τα νέα φορολογικά βάρη, στην συνέχεια των ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στον Δήμο Τρικάλων όπου Παπαστεργίου – Λάπας και οι “δορυφόροι” τους εξαντλούν την αντιπαράθεσή τους σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης ενώ ταυτόχρονα ομόφωνα συμφωνούν στην εφαρμογή του “μεταμνημονιακού μνημονίου”, όπως είναι το ΜΠΔΣ που αφορά στην Τοπική Διοίκηση και προβλέπει την καθήλωση της κρατικής χρηματοδότησης, τον δραστικό περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων κτλ.
Στις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου, πέρα από το εκλογικό σύστημα, το κύριο αφορά σε νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των φορέων της Τοπικής Διοίκησης, για την συνδρομή της στην προσέλκυση κεφαλαίων, τον αυξημένο ρόλο της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας. Πλαίσιο που στηρίζουν και ψήφισαν όλες οι αστικές δυνάμεις στα κόμματα. Ιεραρχώντας μέσα από τις νέες ρυθμίσεις κλάδους και τομείς που βρίσκονται στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η μακρόχρονη παραχώρηση της δημοτικής περιουσίας και γης στους επιχειρηματικούς ομίλους, πόρων υποδομών στις ΚΑΛΟ, η ενέργεια και οι ΑΠΕ, η αγροτική παραγωγή.
Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί δίκαιης ανάπτυξης περιβάλλεται και με το ιδεολόγημα της “ανάπτυξης από τα κάτω”. Ένα πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο που δουλεύει ο ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας ιδιαίτερο βάρος και ρόλο στους φορείς της Τοπικής Διοίκησης που με την σειρά τους εγκλωβίζουν ανέργους, νέους, γυναίκες, φτωχά λαϊκά στρώματα πιο ενεργητικά στο αφήγημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης (ΚΑΛΟ, ενεργειακοί συνεταιρισμοί κλπ).
Συνεχίζουν να προβάλουν συστηματικά τον αστικό θεσμό της Τοπικής Δίοικησης ως “δημοκρατικό θεσμό που μπορεί να ενεργοποιήσει την τοπική κοινωνία”. Αξιοποιούν δηλαδή τον ρόλο και τα χαρακτηριστικά της Τοπικής Διοίκησης ως κρατικό θεσμό κοντά στις εργατικές λαϊκές μάζες που λειτουργεί ως μοχλός ενσωμάτωσής τους στους αστικούς σχεδιασμούς. Ένας ρόλος που αποδείχτηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην φάση της καπιταλιστικής κρίσης, προσφέροντας τα μέγιστα στην δημοσιονομική πειθαρχία, στην διεύρυνση της αντιλαϊκής φορολόγησης, στην εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και αγαθών, στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων κ.λ.π.
Σε αυτό το έδαφος μπορεί να κατανοηθεί το ιδιαίτερο βάρος που έριξε η κυβέρνηση στα λεγόμενα περιφερειακά συνέδρια με συνδαιτημόνες όλους τους “αντιπολιτευόμενους” Περιφερειάρχες και Δημάρχους, κάτι που συνέβη με χαρακτηριστικό τρόπο και στην δική μας περιοχή.
Ενιαία υπερασπίζονται και την συνέχεια των αναδιαρθρώσεων επικεντρώνοντας στην λεγόμενη οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Διοίκησης, που δεν είναι παρά ο δρόμος ενίσχυσης του ρόλου της ως φορομπηχτικός μηχανισμός, και αναγκαιότητα προβάλουν τη συνταγματική αναθεώρηση για την συνέχεια της αποκέντρωσης και την προώθηση της “πολυεπίπεδης διακυβέρνησης”.
Με την συνταγματική αναθεώρηση επιδιώκουν να παραμερίσουν τα όποια κωλύματα ακόμη υπάρχουν σε τομείς κρίσιμους όπως η παιδεία, η υγεία, οι χρήσεις και ο χαρακτήρας της γης κτλ. όπως για το πέρασμα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των Κέντρων Υγείας, των Νοσοκομείων αλλά και Νηπιαγωγείων στην Τοπική Διοίκηση.
Συνολικά οι εκάστοτε αναδιαρθρώσεις σε κρατική και τοπική διοίκηση προωθούν αναγκαίους για το αστικό σύστημα εκσυγχρονισμούς που έχουν δοκιμαστεί ήδη από χρόνια σε χώρες της Ε.Ε και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη. Άλλωστε η δημιουργία μεγάλων σε μέγεθος και πληθυσμό μηχανισμών του κράτους δημιούργησε μεγαλύτερες δυνατότητες στο κεφάλαιο και ευνοϊκότερο πλαίσιο δράσης του.
Αυξήθηκε η επιχειρησιακή ικανότητα της Τοπικής και κυρίως Περιφερειακής Διοίκησης με συνεργασίες με μεγάλες επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δημόσια έργα υποδομής και τομείς όπως η ενέργεια (ΑΠΕ), η συλλογή και διαχείριση των απορριμμάτων. Διασφαλίστηκε η αμεσότερη παρέμβαση σε τομείς και κλάδους της οικονομίας π.χ αλλαγή χρήσης γης για αγροτικές καλλιέργειες, ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που σήμερα προχωρά πιο αποφασιστικά .
Και αν υπήρξαν κατ’ αρχήν αντιδράσεις στην περιοχή μας για κάποιου είδους «επενδυτικές δραστηριότητες» (πχ βιομάζα – βιοαέριο κλπ) θα ενταθεί η πίεση να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Οι συγκεκριμένες «επενδυτικές δραστηριότητες» πέρα των προφανών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκχωρείται γη και ύδωρ στα επιχειρηματικά συμφέροντα που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές, χωρίς καμιά μείωση της ανεργίας στην περιοχή όπως διαφημίζουν, με σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις στους λιγοστούς που θα δουλέψουν εκεί και με ακριβή ενέργεια –ρεύμα για τους καταναλωτές.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα που σχεδιάζει να ανοίξει η Δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα σε σχέση με τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά στην περιοχή του Κόζιακα.
Η Δημοτική Αρχή τάζει εισόδημα σε παραγωγούς που θα ΄΄αξιοποιήσουν την ΄΄ταπεινή ρίγανη΄΄ , το χαμομήλι , το τσάι κ.λ.π., όμως ήδη έχει κάνει συναντήσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες για να τους δώσει την εκμετάλλευση του παραπάνω φυσικού πλούτου. Θέλει να βάλει μπροστά τους μικροπαραγωγούς ή και ομάδες τους να βγάλουν την λάντζα στον Κόζιακα και από πίσω φέρνει τις επιχειρήσεις που δεν πάνε στον Κόζιακα για φυσιολατρία ούτε για την ψυχή της μάνας τους.
Άλλο παράδειγμα είναι ή λεγόμενη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Ριζώματος, διαμέσου ΣΔΙΤ ή συνεταιρισμούς εργαζομένων που σύντομα θα καταλήξουν σε αποκλειστικά επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το πολιτικό προσωπικό στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση και αυτό ισχύει και τοπικά είναι στην πλειοψηφία του ενσωματωμένο στην αστική διαχείριση και στηρίζει ενεργά τους στρατηγικούς προσανατολισμούς Ε.Ε – ΝΑΤΟ – ΗΠΑ).
Δήμαρχοι και Περιφεριάρχες Θεσσαλίας συναντήθηκαν με τον πρέσβη για την αποστολή αιρετών στο ΝΑΤΟ, συναινούν στην εγκατάσταση των drones στην Λάρισα. Συναντήσεις με κρατικούς παράγοντες της κυβέρνησης των ΗΠΑ (π.χ πρέσβης) και μάλιστα συχνές, έχει και η Δημοτική Αρχή στα Τρίκαλα, προωθώντας Αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα γύρω από τον τομέα της τεχνολογίας (e-Trikala) την διευκόλυνση πρόσβασης Αμερικάνικων Πανεπιστημίων στην περιοχή μας.
Ελέγχουν την παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία σήμερα, ώστε να ελέγχουν την παραγωγή του αύριο. Π.χ η τεχνογνωσία για τα βότανα στον Κόζιακα δίνεται από την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή τυχαίο;
Τα σεμινάρια ρομποτικής οργανώνονται από συγκεκριμένη αμερικάνικη εταιρεία, το Αμερικάνικο Κολλέγιο έρχεται και κάνει διαλέξεις στα Τρίκαλα, Αμερικάνικα πρότζεκτ γίνονται σε σχολεία της πόλης μας. Όλα αυτά για να δείξουν ότι οι Αμερικάνοι είναι φίλοι μας, όπως φίλος ήταν και στην Ουκρανία ο σημερινός Αμερικάνος Πρέσβης εκεί ήταν πριν την Ελλάδα και τώρα έχει σουτλατσάρει κάμποσες φορές στο Δημαρχείο Τρικάλων, όπως ήταν φίλοι οι Αμερικάνοι στην Μέση Ανατολή. Μάλλον φίλοι των πετρελαίων, του αερίου και των δολαρίων είναι και για αυτό διαμέλισαν χώρες ολόκληρες και βύθισαν λαούς στην δυστυχία. Σε αυτή την πολιτική δεν συμφωνεί μόνο η Δημοτική Αρχή αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτήν την διευρυμένη αστική συναίνεση έρχεται να υπηρετήσει το νέο εκλογικό σύστημα και σύστημα διοίκησης που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εύλογα ισχυρίζεται ο Υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ότι “η αυτοδιοίκηση είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος που προσφέρει για την υιοθέτηση μας νέας κουλτούρας συναινέσεων, συνεργασιών και συνθέσεων΄΄, δηλαδή μεγαλύτερη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ένα κομμάτι μέσα στην μεγάλη εικόνα, στο μεγάλο κάδρο των εξελίξεων είναι και ο Δήμος Τρικκαίων, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό τον αντικειμενικό νόμο.
΄Ολο αυτό το διάστημα φάνηκε καθαρά ότι η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαστεργίου διοίκησε και διοικεί το Δήμο με όρους συμπολίτευσης απέναντι στην κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται εκτός των άλλων και με τα καλά λόγια που του απευθύνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, τοπικοί Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
΄΄Είναι ένας καλός Δήμαρχος΄΄ λέει ο κ. Παπαδόπουλος, το πρόβλημα είναι η υποστήριξή του από τη Ν.Δ, ενώ ο κ. Λάπας , πρώην δήμαρχος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι ΄΄ενδεχόμενη συνεργασία με τον Παπαστεργίου θα ήταν αυτοκτονική ενέργεια, αφού θα έδινε το περιθώριο σε άλλες παρατάξεις να καρπωθούν το κενό που θα δημιουργούσε αυτή η σύμπραξη΄΄.
Άλλωστε σε όλη αυτή την δημαρχιακή περίοδο, ήταν κραυγαλέα η συμφωνία τους, φαινόταν άλλωστε και από την ικανοποίησή τους ότι ο ένας συνεχίζει την πολιτική του άλλου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΄΄Λαικής Συσπείρωσης΄΄ με κάθε είδους παρεμβάσεις προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε και να αναδείξουμε μικρά και μεγάλα τμήματα με μοναδικό κριτήριο πάντα, τι συμφέρει τον λαό του Δήμου μας, δεν μπήκαμε στη λογική της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ότι αφού η χώρα μας είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.
Αναδεικνύουμε την πραγματική διαχωριστική γραμμή που δεν είναι άλλη, με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, τις ανάγκες του αστικού κράτους ή με τα λαϊκά συμφέροντα. Η κριτική μας στην Δημοτική Αρχή και τις άλλες δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζεται στην εκτίμησή μας ότι η Τοπική Διοίκηση είναι αναπόσπαστο όργανο του αστικού κράτους σε τοπικό επίπεδο, έχει αποστολή την προώθηση μέσω των Δήμων της αντιλαϊκής πολιτικής της κεντρικής εξουσίας και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Η καθημερινότητα του λαού δεν επηρεάζεται μόνο από την κεντρική εξουσία. Επηρεάζεται και καθορίζεται και από τις αποφάσεις των Δήμων. Έτσι και η Δημοτική Αρχή των Τρικάλων επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά μας υιοθετώντας την κυβερνητική και ευρωενωσιακη πολιτική. Π.χ οι οικονομικοί προϋπολογισμοί του Δήμου συνδέθηκαν με τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι οικονομικοί απολογισμοί του Δήμου από το 2010 έως το 2017 αναδεικνύουν το εξής. Ενώ έχουμε μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων, δηλ. της κρατικής χρηματοδότησης και από 21 εκ. ευρώ το 2010 έχουν μειωθεί στα 11 περίπου εκ. το 2017, παραμένουν σταθερά τα έσοδα που προέρχονται από τις τσέπες των δημοτών εν μέσω κρίσης μάλιστα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, φτώχειας και ανεργίας στα 10 εκ. ευρώ. Είναι τα έσοδα που προκύπτουν από φόρους-τέλη-πρόστιμα κλπ. (ίδια έσοδα).
Η ΔΕΥΑΤ, παρά την κρίση, αλλά και με την απειλή της διακοπής του νερού, παρουσιάζει αρκετά κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα έσοδά της (10 εκ. ευρώ) προέρχονται από τα ανταποδοτικά, πουλώντας ουσιαστικά ακριβά το νερό, ενώ η όποια επιχορήγηση εκτός της ανταπόδοσης είναι εντελώς απούσα. Οι όποιες λοιπόν παρεμβάσεις και υπηρεσίες της επιχείρησης είναι πληρωμένες από τα λεφτά των Τρικαλινών.
Έτσι υλοποιείται η κυβερνητική πολιτική που με βάση και το ΜΠΔΣ, όχι μόνο καθηλώνει την κρατική χρηματοδότηση στα σημερινά επίπεδα φτώχιας, αλλά στοχεύει τα «ίδια έσοδα» να ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση έως το 2022.
Είναι χαρακτηριστικό φίλες και φίλοι ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση για την έγκριση του ΜΠΔΣ δηλ. του μνημόνιου που αφορά στην Τοπική Διοίκηση. Και ας λέει ότι θέλει η κυβέρνηση ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, μόνο η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ τοποθετήθηκε τονίζοντας την ουσία του τμήματος που είναι όπως είπαμε η καθήλωση της κρατικής χρηματοδότησης. Ο δραστικός περιορισμός των κοινωνικών δαπανών, το σμπαράλιασμα των εργασιακών σχέσεων κλπ. Το θέμα υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Να λοιπόν πως προκύπτει η συνεισφορά της Τοπικής Διοίκησης στο αιματηρό για το λαό δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε το κράτος να στηρίζει με περισσότερα κρατικά κεφάλαια τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους δανειστές και την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους. Όμως υπάρχει και συνέχεια.
Κάτω από την δαμόκλεια σπάθη του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που αποτελεί κυβερνητική εντολή, η Δημοτική Αρχή πήρε δάνειο 3 εκ. ευρώ για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2016, και επιδιώκει με τον προϋπολογισμό του 2019 να συνάψει δάνειο 10 εκ. ευρώ για την αγορά και εγκατάσταση λαμπτήρων «λέντ».
Είναι χαρούμενος ο Δήμαρχος που η κυβέρνηση με τον «Κλεισθένη» του δίνει την δυνατότητα να συνάπτει δάνεια, παρότι υπερχρεωμένος Δήμος…
΄Όλα αυτά θα πέσουν πάλι στις πλάτες των Τρικαλινών δημοτών.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον υποχρηματοδότησης όλο και πιο πολύ διατυπώνεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, από όλες τις παρατάξεις, η αναγκαιότητα «της οικονομικής αυτοτέλειας» της «οικονομικής αυτοδυναμίας της Τοπικής Διοίκησης» δηλαδή η ενίσχυση του ρόλου της, σαν φορομπηχτικός μηχανισμός, για αυτό η πρόταση της Ν.Δ και της ΚΕΔΕ για την χρήση του ΕΝΦΙΑ ως κύριου πόρου χρηματοδότησης, είναι πολιτικές που κάνουν φανερό ότι το πρόταγμα «αυτοδιοίκηση μοχλός ανάπτυξης» από την κυβέρνηση, Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ, τους αιρετούς τους, αντιστρατεύεται λαϊκές ανάγκες.
Δεν τους πειράζει που ο ΕΝΦΙΑ είναι ο πιο βάρβαρος αντιλαϊκός φόρος, τους ενδιαφέρει μονάχα να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι.
Με δεδομένη την φτώχεια χιλιάδων συμπολιτών μας και επίσης με δεδομένη την οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται και από την οικονομική πολιτική του Δήμου, υιοθετήσαμε και υποστηρίξαμε εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, την πρόταση αιτημάτων εργατικών Σωματείων, ΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων, για ουσιαστική ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων κλπ. Για μείωση έως και κατάργηση διάφορων τελών και φόρων. Ο κ. Παπαστεργίου δεσμεύθηκε ότι θα κάνει κάποιες ΄΄αναλογιστικές μελέτες΄΄ για να δει τί μπορεί να κάνει. Τρία χρόνια τώρα, τις περιμένουμε…
Οι αθεόφοβοι, την ώρα που 4.500 οικογένειες που «ωφελούνται» από το ΚΕΑ, δηλαδή οικονομικά εξαθλιωμένοι και εκατοντάδες που εξυπηρετούνται σε διάφορες κοινωνικές δομές, όπως π.χ παντοπωλείο, συσσίτια, ξενώνες αστέγων κ.λ.π., δεν προβλέπουν κανένα μέτρο ανακούφισής τους. Κατά τα άλλα είναι υπερήφανοι και αυτοί και οι προηγούμενοι για αυτές τις δομές που τις δημιουργήσανε κυρίως για να εκτονώσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια, να αποδείξουν ότι η Τοπική Διοίκηση είναι εδώ, την ώρα που το κράτος, είναι απών. Και πως να μην είναι απών, αφού έχει «δοσμένους» τους υπηρέτες του στην Τοπική Διοίκηση.
Η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ ήταν παρών στους αγώνες του λαϊκού κινήματος , έφερε εργατικά –λαϊκά αιτήματα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο π.χ αιτήματα αγροτικών κινητοποιήσεων, αιτήματα εργαζομένων στο εργοστάσιο Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ και στην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ενάντια στην περικοπή μισθών από την εργοδοσία, ενάντια στα χαράτσια στην υγεία- 5ευρω εισιτήριο στο Νοσοκομείο κ.λ.π.)
Η ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ έδωσε το παρόν στους αγώνες για να σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σπιτιών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων, ανέργων και φτωχών εργατικών, λαϊκών οικογενειών, για χρέη προς τους Δήμους, όπως και σε Δημόσιο, Τράπεζες. Αντιτάχτηκε στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και καταθέσεων δημοτών από την Δημοτική Αρχή.
Η Δημοτική Αρχή κατάσχεσε ποσά σε παραπάνω από 3.000 συνδημότες, 2.500 από αυτούς έχασαν το δικαίωμα για φορολογική ενημερότητα. Από 1 Μάη 2018 προβλέπεται ότι στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντάσσονται και οι οφειλές στους Δήμους.
Η ΄΄Λαική Συσπείρωση΄΄ θα εισάγει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα καλεί την Δημοτική αρχή να συστρατευθεί με την προσπάθεια και άλλων Δήμων της χώρας, ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση για να μπορούν με αποφάσεις τους τα Δημοτικά Συμβούλια, να έχουν τη δυνατότητα διαγραφής όλων των μικρο-οφειλών για νοικοκυριά και μικρομάγαζα που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Να απαλλαχθούν αρχικά όλοι αυτοί που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑ, είναι άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, είναι καταγεγραμμένοι στις δομές φτώχιας των Δήμων. Να αρθεί νομοθετικά η καταναγκαστική διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στην ΄΄σέντρα΄΄ της εφορίας και να σηκώσουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες.
Ελάχιστο είναι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της δημοτικής αρχής όλα αυτά τα χρόνια. Οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται, χρηματοδοτούνται κυρίως από ίδιους πόρους αφού η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για την μισθοδοσία των υπαλλήλων. Το Π.Δ.Ε από εθνικούς πόρους είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Απουσιάζουν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και ζητήματα ασφάλειας. Αναφέρω ενδεικτικά.
Τόσα χρόνια «μάλλιασε» η γλώσσα μας να προτάσσουμε με συνέπεια και τεκμηριωμένα το τεράστιο ζήτημα της πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα των έργων και των υποδομών για την αντισεισμική, αντιπλημμυρική, αντιπυρική θωράκιση και προστασία της περιοχής μας ως μέρους του προβλήματος της χώρας μας. Η φετινή τραγωδία στη χώρα αλλά και οι τοπικές πλημμύρες το 2016 στα Τρίκαλα, αλλά και ο σεισμός σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, φέρνει στην επιφάνεια τέτοια προβλήματα. Στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει πάνω από το 50% της σεισμικής ενέργειας όλης της Ευρώπης, η σεισμική θωράκιση της χώρας, είναι ανύπαρκτη. Στον Δήμο μας δεκάδες σχολικές μονάδες, νηπιαγωγεία σε πυλωτές και παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια και δημοτικά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τον παλιό αντισεισμικό νόμο, πριν το 1985, δεν έχουν περάσει κανέναν αντισεισμικό έλεγχο εκτός ορισμένων. Αφοπλιστική η απάντηση που μας δόθηκε σε τελευταίο συμβούλιο, με αφορμή αντίστοιχο θέμα, από τις τεχνικές υπηρεσίες. «Δυστυχώς δαπάνες για τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι επιλέξιμες». Ναι αλλά το κτίριο του Μύλου του Ματσόπουλου δραστηριότητα του e-trikala την ατσαλώσανε από όλες τις πλευρές.
Για την αντιπλημμυρική προστασία οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται μετά από καταστροφές, δεν απαντούν στη συνολική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αποτελούν «ασπιρίνες» για τα μάτια του κόσμου. Οι τελευταίες πλημμύρες και σε περιοχές του Νομού μας επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Χάρη στη λογική «κόστους», «οφέλους» για να μην ζημιωθούν οι μεγαλοκατασκευαστές δεν προβλέφθηκαν αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή της Ε-65. Έτσι αρχίζουμε και έχουμε λιμνοθάλασσες εκατέρωθεν του Εθνικού δρόμου.
Όσο για την αντιπυρική προστασία με έναν τεράστιο ορεινό όγκο στην περιοχή μας, το σχετικό κονδύλι που αναγράφεται εδώ και πολλά χρόνια στον προϋπολογισμό του Δήμου δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
Επομένως είναι τεράστια ευθύνη όλων των Δημοτικών Αρχών, περασμένων και σημερινών που δεν κουνήσανε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση, παρά να έχουν αφήσει ανοχύρωτη σε όλα τα επίπεδα και την δική μας περιοχή.
90 βρέφη φέτος στον Δήμο μας, παρότι είχαν την σχετική χρηματοδότηση, μείνανε εκτός σταθμών λόγω έλλειψης αντίστοιχων υποδομών. Χρόνιο ζήτημα που μόνο η παράταξή μας το αναδεικνύει, χωρίς ωστόσο να ιδρώνει το αυτί της Δημοτικής Αρχής.
Ανάγκη για νέες υποδομές, κυρίως προσχολικής αγωγής και όχι «χωρίσματα με γυψοσανίδες», «βομβαρδισμένοι» δρόμοι και πεζοδρόμια, λακκούβες που άμα πέσεις μέσα χάνεις τον κόσμο από τα μάτια σου συνθέτουν την «έξυπνη» εικόνα της πόλης μας.
Η αγροτική οδοποιία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, και όποιες ασφαλτοστρώσεις γίνονται, έχουν ως βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής μας, για την εύκολη πρόσβασή τους στις κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης δεν διαφεύγουν της προσοχής μας μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν και συγκεκριμένα με την ύδρευση και την ποιότητα του νερού, του ηλεκτροφωτισμού σε τοπικές κοινότητες, πρώην Καποδιστριακών Δήμων.
Είναι πολλές οι παρεμβάσεις μας που αφορούν τον τομέα της καθαριότητας. Με την εντατικοποίηση της εργασίας, τα κακοσυντηρημένα, πεπαλαιωμένα έως και επικίνδυνα οχήματα, η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ελλείψεις σε εργατικό προσωπικό, η εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για εργατικά ατυχήματα. Τα τελευταία θανατηφόρα περιστατικά επιβεβαιώνουν την παραπάνω ανησυχία μας.
Η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλες ευθύνες, όπως και η προηγούμενες που δεν έχουν δοθεί ακόμη τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων από το 2012. Όμως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η καθαριότητα αποτελεί ένα μεγάλο «καθημερινό» πρόβλημα. Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας τον διακαή πόθο της, άρχισε στο ξήλωμα αυτής της ευαίσθητης Δημοτικής Υπηρεσίας, εκχωρώντας την αποκομιδή των σκουπιδιών των πρώην Καποδιστριακών Δήμων σε ιδιώτη.
Ιδιαίτερα, αυτήν την περίοδο αναδείξαμε την υποκρισία της Δημοτικής Αρχής, άλλων παρατάξεων και τοπικών παραγόντων που διαμαρτύρονται για την παράφορη αδικία, όπως λένε, που συντελείται στην πόλη μας από τον χωροταξικό σχεδιασμό Σχολών και Τμημάτων του Νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Βέβαια, οι στόχοι αυτών των αλλαγών τους βρίσκουν σύμφωνους, αφού απαντάνε στο αφήγημα της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης, όπως προέκυψε και από το Περιφερειακό Συνέδριο που πραγματοποίησε η κυβέρνηση. Όμως δεν έχουν να πουν τίποτα που τόσα χρόνια, αδιαφορήσανε και συνεχίζουν να αδιαφορούν για την έλλειψη φοιτητικών εστιών, κάτι που θα διευκόλυνε τις οικογένειες των φοιτητών και σπουδαστών που φοιτούν στην πόλη μας. Αλλά γιατί να ενδιαφερθούν, αφού τους βλέπουν ως πελάτες καταναλωτές;
Αποφασιστικές ήταν και οι παρεμβάσεις μας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο, ώστε να παρθούν μέτρα ή να δρομολογούνται εν πάση περιπτώσει, εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου. Η σημερινή Δημοτική Αρχή όμως, έχει επιβάλλει χαράτσι σε Σωματεία και αθλούμενους για την χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, δείχνοντας για μια ακόμη φορά ότι στο βωμό της ανταποδοτικότητας δεν χαμπαριάζει τίποτα.
Ως ΄΄Λαική Συσπείρωση΄΄ επιδιώκουμε από την Δημοτική Αρχή, να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε:
- Να αποδοθεί στον Τρικαλινό λαό το στρατόπεδο ΄΄Παπαστάθη΄΄, να αποτελέσει μια όαση ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που θα συνδέεται με τις υπόλοιπες αθλητικές υποδομές έως και το πάρκο του Αη-Γιώργη.
- Επίσης να επισπεύσει τις διαδικασίες μεταφοράς του μεγάλου σε όγκο και υπέροχου σε σημασία έργου του Κατσικογιάννη σε κατάλληλο χώρο που ταιριάζει σε μια τέτοια σπουδαία συλλογή. Αρκετά τόσα χρόνια έχει «καταψυχθεί» στα παλιά ψυγεία της ΑΓΡΕΞ που φιλοξενείται ως τώρα. Δική μας πρόταση ήταν και συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να τοποθετηθεί γλυπτό έργο του Κατσικογιάννη στην υπό ανακατασκευή πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων μας έχει να κάνει με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του Δήμου, των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το αίτημα της πλήρους και σταθερής εργασίας για όλους, η πάλη ενάντια στις απολύσεις, η κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων εργασίας στις υπηρεσίες του Δήμου, η τήρηση του ωραρίου, αποτελούν για την ΄΄Λαϊκή Συσπείρωση΄΄ κυρίαρχα ζητήματα. Οι μοναδικοί που τα εκθέτουμε. Αρκεί να σας δώσω το εξής στοιχείο.
Σε σύνολο 1.004 εργαζομένων του Δήμου οι 460 εργαζόμενοι είναι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, 2μηνα, μερική απασχόληση, 8μηνα, μαθητεία κ.λπ).Καταλαβαίνεται το μέγεθος της εργασιακής ζούγκλας. Και τι δεν μας έχουν πει, όχι και λίγες φορές, ότι «είμαστε κρατιστές», «τους θέλουμε όλους δημοσίους υπαλλήλους» κ.λ.π. Έ βέβαια τους βολεύει αφάνταστα η εργασιακή και πολιτική ομηρία των εργαζομένων. Η δε δημοτική αρχή του κ. Παπαστεργίου έχει τεράστια ευθύνη και για το γεγονός ότι δεν τηρεί ούτε τα στοιχειώδη, όπως π.χ την εφαργή ΣΣΕ, για ωράριο, αναδρομικά. Έχει μια ικανότητα η Δημοτική Αρχή να κωλυσιεργεί ως προς την ικανοποίηση κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ είναι ταχύτατη στην κατάργηση αυτών. Επίσης είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε να ξεδιπλώνονται οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Δομές που έχουν ενισχυθεί νομοθετικά από την κυβέρνηση και οι Δήμοι να τους παραχωρούν κινητή και ακίνητη περιουσία, χρηματοδοτούνται από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία αναπτυξιακό νόμο, ΕΣΠΑ.
Είναι αλήθεια ότι ο λαός των Τρικάλων έδειξε την αλληλεγγύη του από την πρώτη στιγμή στους Πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη μας. Έτσι τους αντιμετωπίζει μέχρι και σήμερα. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με την αποφασιστική συμβολή και της ΄΄Λαικής Συσπείρωσης΄΄ κινήθηκαν σε ικανοποιητικό επίπεδο όσο αφορά την φιλοξενία τους. Αισθάνεται περήφανος ο κ. Δήμαρχος, όπως και ο κ. Λάππας. Όμως η υποκρισία έχει και τα όριά της.
Στο τελευταίο Δ.Σ φέραμε θέμα στην ημερήσια διάταξη ως ψήφισμα που αφορούσε στην απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την έκφραση της αντίθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου στις Νατοϊκές Βάσεις που δημιουργούνται στην περιοχή μας σε Λάρισα και Βόλο, δηλαδή από τις αιτίες που προκαλούν την προσφυγική κρίση.
Εκκωφαντική η σιωπή του κ. Παπαστεργίου. Είχε και την έγνοια του, μη του τραβήξει το αυτί και ο φίλος του ο Αμερικανός Πρέσβης.
Ο κ. Λάππας και τι δεν μας είπε. « Σε αυτή τη χώρα δεν αποφασίζουμε εμείς», «τα πράγματα δεν είναι ιδεαλιστικά», «κινείστε σε θρησκειολογικό επίπεδο».
Ο δε εντεταλμένος, κυρίως για τέτοια θέματα από την παράταξη του Δημάρχου κ. Παππάς είπε «καλή ή κακή η ομπρέλα του ΝΑΤΟ είναι ομπρέλα», «συμφωνώ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κινείται στις ράγες του ρεαλισμού. Ζήτω τα επιχειρηματικά συμφέροντα», «Είναι καλοί πελάτες οι ΝΑΤΟΙΚΟΙ για τις επιχειρήσεις της περιοχής»… Βγάλτε συμπεράσματα.
Οι τοπικές εκλογές, έδιναν πάντα μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας στις συμμαχίες των αστικών κομμάτων, που αφήνουν περιθώριο στα στελέχη τους τοπικά, να αποστασιοποιούνται σχετικά ή να κάνουν πως αποστασιοποιούνται από τις κεντρικές πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης, των κομμάτων τους, από αντιλαϊκές πολιτικές που προκαλούν δυσαρέσκεια σε λαϊκά στρώματα.
Στις προηγούμενες τοπικές εκλογές είδαμε πολλά ψηφοδέλτια και τους επικεφαλής ή υποψηφίους τους να προσπαθούν υποκριτικά να απεξαρτηθούν από τη λεγόμενη κομματική ηγεμονία, να προσποιούνται ότι αφήνουν την κομματική τους ταυτότητα ή καταβολή εκτός συνδυασμού ή δημοτικού συμβουλίου, να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν από τη ρετσινιά του μνημονιακού.
Άλλοι έστηναν την αντιπαράθεση γύρω από το δίπολο «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών στη συνέχεια στήριξε τους κεντρικούς σχεδιασμούς για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, υπέρ των αναγκών του κεφαλαίου και σε βάρος των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων. Τέτοιοι σχεδιασμοί είναι υπαρκτοί και σε εξέλιξη σήμερα και από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, από την Ν.Δ που αποζητά την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα που θέλουν ρόλο μπαλαντέρ στο αστικό σύστημα. Η τακτική των πολλών ψηφοδελτίων δεν είναι καινούργιο ζήτημα, θα το συναντήσουμε και τώρα. Μια τακτική που την ευνοεί – εν μέρει – το νέο εκλογικό σύστημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δένει τις κομματικές επιδιώξεις του με το νέο εκλογικό νόμο, τόσο ώστε να εξυπηρετούνται οι στοχεύσεις του στην κυβερνητική διαχείριση, όσο και η προσπάθειά του να ηγεμονεύσει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Επιδιώκουν να συνδέσουν την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με τις συμμαχίες τους στον χώρο.
Τα εκλογικά οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές του 2014 ήταν φτωχά παρότι η δυναμική του ήταν στην κορύφωση. Σήμερα σε πορεία καθόδου της πολιτικής του επιρροής ως κυβέρνηση, παίρνει μέτρα και πρωτοβουλίες ώστε να διευρύνει και να σταθεροποιήσει την παρουσία και δυναμική του.
Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) στην Τοπική Διοίκηση είναι πολλαπλάσιες. Από διεργασίες που καταγράφονται ένα σημαντικό μέρος αυτοδιοικητικών και κύρια αυτό που έχει ως αναφορά του την παλιά σοσιαλδημοκρατία είναι σε “ανοιχτή επικοινωνία” με την κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα.
Ο νέος εκλογικός νόμος έρχεται να διευκολύνει τις παραπάνω διεργασίες, να πάρουν έκφραση συγκεκριμένη, είτε με κοινά σχήματα, είτε στηρίζοντας Δημάρχους και Περιφερειάρχες που προέρχονται ή και έχουν αναφορά στο ΚΙΝΑΛ μοιράζοντας πρόσωπα και θέσεις. Αυτή η γραμμή τους έχει το ανάλογο πολιτικό περιτύλιγμα την ξαναζεσταμένη σούπα της δεκαετίας του 80 του “μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων” ενάντια στην επάρατο δεξιά κ.λ.π.
Στον Δήμο Τρικκαίων , μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί το εξής τοπίο, που δεν φαίνεται να διαφοροποιείται ουσιαστικά με τα παραπάνω.
Ο νυν δήμαρχος Δ. Παπαστεργίου θα είναι ξανά υποψήφιος με την στήριξη σχεδόν σύσσωμου του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ μεγαλύτερου από την προηγούμενη φορά αφού αυτό εξυπηρετεί την Ν.Δ που αποζητά τη διακυβέρνηση.
Το ΚΙΝΑΛ αναζητά τον υποψήφιο που γύρω του θα χτίσει το «αντιδεξιό» μέτωπο απέναντι στο νυν δήμαρχο, προσβλέποντας και σε στήριξη του μετώπου από το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να χάσει το ΚΙΝΑΛ την ηγεμονία στο σοσιαλδημοκρατικό χώρο. Η παράταξη του πρώην δημάρχου Λάππα ανακοίνωσε πως θα κατεβάσει ως υποψήφιο Δήμαρχο τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Κρεμμύδα με την στήριξη ενός μέρους του ΚΙΝΑΛ.
Υποψηφιότητα έχει δηλώσει και ο πρώην Δήμαρχος Γιώργος Σπαθής με την στήριξη ενός μικρού τμήματος του ΚΙΝΑΛ , ενώ οι διεργασίες σε αυτό τον χώρο φαίνεται να έχουν συνέχεια….
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλώσει από τα πριν την στήριξή του στον Κώστα Κρεμμύδα. Βέβαια αυτή η στήριξη δεν είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτήσει την «Πρωτοβουλία Πολιτών» η οποία θα είναι το όχημα για τις συζητήσεις με το ΚΙΝΑΛ στα περί συνεργασίας.
Ένα κομμάτι της τοπικής Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία Πολιτών», αλλά στην παράταξη «Μένουμε Τρίκαλα» που κινείται από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων και απαρτίζεται κυρίως από υπαλλήλους- συνδικαλιστές του Νοσοκομείου που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τώρα βρίσκονται υπό την προστασία του Διοικητή.
Ένα σημαντικό τμήμα του ΚΙΝΑΛ δεν επιθυμεί την συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αντανακλά την προσπάθεια της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ να ηγείται τοπικά στη μάχη για το ποιος θα κυριαρχεί στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί ψηφοδέλτιο ΧΑ-φασιστών στον Δήμο και χρειάζεται με όρους κινήματος να τους απομονώσουμε, να μην τολμήσουν να εμφανιστούν στις γειτονιές και τα χωριά.
Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο να εγκλωβισθούν στους αστικούς σχεδιασμούς λαϊκές μάζες. Πόσο μάλλον όταν είναι διαπιστωμένες οι δυσκολίες και η οπισθοχώρηση στο κίνημα, οι μειωμένες απαιτήσεις που έχουν διαμορφωθεί σε λαϊκό κόσμο και φυσικά μέσα σε τέτοιες συνθήκες και συσχετισμούς μεγαλώνει και η δυνατότητα χειραγώγησης.
Αντικειμενικά και από τις ίδιες τις εξελίξεις, δυο γραμμές συγκρούονται και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης. Αυτή της ΄΄Λαϊκής Συσπείρωσης΄΄ και η άλλη των άλλων δυνάμεων.
Από τις προηγούμενες εκλογές έως σήμερα, έγινε πιο διακριτή η δράση και η παρέμβασή μας, απέναντι στον Δήμο και την Δημοτική Αρχή, στις κυβερνήσεις, το μέτωπο και η αποκάλυψη των άλλων δυνάμεων που δρουν στο χώρο. Είμαστε η μόνη δύναμη που έκανε αντιπολίτευση, από τη σκοπιά των εργατικών-λαικών συμφερόντων, κάτι που ενοχλεί τις άλλες δυνάμεις, όχι μόνο όπου είναι πλειοψηφία, αλλά και εκεί που είναι αντιπολίτευση, γιατί λειτούργησαν συναινετικά στα βασικά ζητήματα, ανεξάρτητα από κοκορομαχίες κατά καιρούς. Έχουμε εντοπίσει και ειδικά στην διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, ότι η φθορά των αστικών κομμάτων δεν είχε την αντανάκλασή της στα τοπικά στελέχη τους. Χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη η αντοχή που επέδειξαν οι δυνάμεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας στο χώρο, η υπεροχή των στελεχών της Ν.Δ στην Τοπική Διοίκηση, η δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ ως ανερχόμενη τότε δύναμη να στεριώσει στο χώρο. Η προσπάθεια των αστικών κομμάτων να «κλειδώσουν» την αντιπαράθεση στα πρόσωπα και να κρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση. Για αυτό και επιμένουν να χωρίζουν τα «τοπικά» προβλήματα από τα γενικά προβλήματα του λαού και της χώρας. Δεν έχει καμία βάση ο απόλυτος διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα στο χώρο δουλειάς, κατοικίας, στο χώρο σπουδών, κ.λ.π.
Τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα, είναι απόρροια των γενικών και υπάρχει συγκεντρωμένη λαϊκή πείρα και περισσότερες αποδείξεις σήμερα. Τα τοπικά προβλήματα, που εντοπίζονται ως τέτοια γιατί οξύνονται, είναι λαικά προβλήματα. Η πλειοψηφία των «τοπικών» προβλημάτων, είναι απόρροια της γενικής πολιτικής. Είναι αδύνατον να υπάρχει τοπική ευημερία, φιλολαϊκές τοπικές νησίδες, αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαική κεντρική πολιτική. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν στο παρελθόν, δεν έφεραν ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δεν αναίρεσαν τις περιφερειακές ανισότητες, την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, πολύ περισσότερο τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια, σε βάρος της λαϊκής πλειοψηφίας.
Οι συνδυασμοί, οι Επικεφαλής τους, παίζουν ρόλο. Όμως το κύριο κριτήριο ψήφου, δεν μπορεί να είναι τα πρόσωπα, γιατί αυτό που καθορίζει την ταυτότητα τους είναι ποια πολιτική στηρίζουν με τη δράση τους. Σημασία έχει η στάση τους απέναντι στα καθημερινά λαϊκά προβλήματα, απέναντι στις αιτίες και την διέξοδο από την αντιλαική πολιτική. Η στάση τους στο κεντρικό ζήτημα της ανάπτυξης – ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν – που φέρνει στο προσκήνιο την πραγματική διαχωριστική γραμμή και με ποιόν τάσσονται.
Τα άλλα κόμματα και οι υποψήφιοι τους, ζητάνε την λαϊκή ψήφο, για να συνεχίσουν την αντιλαική πολιτική, που είναι αναγκαία μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο.
Αυτές οι διακριτές διαχωριστικές γραμμές, πρέπει να γίνουν περισσότερο ορατές από πιο πλατιές εργατικές-λαικές δυνάμεις, να αξιοποιηθεί η εκλογική μάχη.
Μόνο η ενίσχυση της ΄΄Λαϊκής Συσπείρωσης΄΄, μπορεί να εκφράσει την καταδίκη στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, Ε.Ε, Περιφέρειας, Δήμου, να δυναμώσει την λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στον Δήμο. Να συμβάλει στην ανάπτυξη εργατικού-λαϊκού κινήματος για την προστασία των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και ΕΒΕ, από την συνολική αντιλαϊκή επίθεση, για την διεκδίκηση της ικανοποίησης των δικών τους αναγκών, με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, την προστασία των ανέργων, για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία με ΣΣΕ για όλους, την μείωση της φοροληστείας από κράτος και Τοπική Διοίκηση, για αυξήσεις στις τιμές αγροτοπαραγωγού, μείωση κόστους παραγωγής, για ουσιαστικά μέτρα πολιτικής προστασίας, για δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία.
Για να ανοίξει ο δρόμος για μια ριζικά διαφορετική οικονομική, πολιτική οργάνωση της κοινωνίας μας, χωρίς εκμεταλλευτές, για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων.