Η ΔΕΥΑ Τρικάλων στα πρόθυρα ενεργειακής αυτονομίας

Το «πράσινο φως» πήρε η ΔΕΥΑ Τρικάλων για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου προκειμένου η δημοτική επιχείρηση να καλύπτει το σύνολο σχεδόν των αναγκών της σε ρεύμα, μέσω εικονικού συμψηφισμού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε τους όρους σύνδεσης με το φωτοβολταϊκό πάρκο, να έχει ισχύ 4,60 ΜW, υλοποιείται σε έκταση που παραχώρησε ο Δήμος Τρικκαίων στη ΔΕΥΑΤ στο Διαλεκτό, προϋπολογίζεται σε 3.881.200 ευρώ (με ΦΠΑ), θα παράγει περί τις 6.700.000 kWh τον χρόνο, χρηματοδοτείται από το «Αντώνης Τρίτσης», όπου ήδη έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση, μειώνει κατά περίπου 2.500.00 ευρώ τον χρόνο τα έξοδα της ΔΕΥΑΤ για ρευματοδότηση και τα εξοικονομούμενα ποσά θα επενδύονται σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλον τον Δήμο.

Παράλληλα, η διοίκηση της επιχείρησης προέβλεψε αντισταθμιστικά οφέλη για τους δημότες Διαλεκτού, με μείωση των λογαριασμών ύδρευσης στους κατοίκους και αύξηση των έργων στο Δημοτικό Διαμέρισμα.

«Τέτοιου είδους ενεργειακές επενδύσεις πρέπει να γίνουν άμεσα σε όλη την χώρα, κάτι που ως ΚΕΔΕ έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως. Αρχικά να δεσμευτεί ο απαραίτητος ηλεκτρικός χώρος στο δίκτυο για δημοτικά-δημόσια έργα και κατά δεύτερο, άμεσα, να προβλεφθούν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού η πρόσκληση του “Αντώνης Τρίτσης” κάλυψε μόνον ένα μικρό ποσοστό τέτοιων αναγκών», δήλωσε ο ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.