Η χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων στην …Βουλή

Ερώτηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση στον Νομό Τρικάλων κατέθεσαν προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Καταστροφικές ζημιές από τη χαλαζόπτωση της Πέμπτης 19 Σεπτέμβρη έχουν υποστεί καλλιέργειες στον Νομό Τρικάλων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι καταστροφές πλησιάζουν σε έκταση τα 7 χιλιάδες στρέμματα και είναι κυρίως σε καλλιέργεια βαμβακιού και σε μικρότερη έκταση σε μηδική , καλαμπόκι και κηπευτικά.

Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική στο 100% των καλλιεργειών, ιδιαίτερα σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Φαρκαδόνας ΔΔ (Ταξιαρχες, Φανερωμένη) και του δήμου Τρικκαίων (Μεγαλοχώρι) καθώς και άλλων όμορων τοπικών κοινοτήτων.

Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών, όπου τα πανάκριβα καλλιεργητικά έξοδα, σε συνδυασμό με τα αντιαγροτικά μέτρα που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις (αυξημένα ασφάλιστρα – φορολογία – ΕΝΦΙΑ, διάφορα χαράτσια – χαμηλές τιμές – κόστος παραγωγής – μειωμένες επιδοτήσεις) καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Από τις ζημιές που προκαλούνται από τη χαλαζόπτωση αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες των κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ, που δεν ικανοποιούν το αίτημα των παραγωγών για μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και οι ίδιοι να χάνουν την παραγωγή τους και να καταστρέφονται οικονομικά. Επίσης δεν ικανοποιούν το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών στην παραγωγή και όχι μέρος της.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ