Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στον εντοπισμό της καρδιακής ανεπάρκειας

ID:187741804

Σε ποσοστό 100% μπορεί να εντοπίζει την συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια μέσω ανάλυσης απλά και μόνο ενός χτύπου καρδιάς από ηλεκτροκαρδιογράφημα, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν Επιστήμονες.

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο «Biomedical Signal Processing and Control Journal», και σύμφωνα με αυτή, βελτιώνονται δραστικά τα δεδομένα ως προς τον εντοπισμό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό εργαλείων προηγμένης επεξεργασίας σημάτων και machine learning σε σήματα ECG, παρέχοντας ακρίβεια της τάξης του 100%.

«Εκπαιδεύσαμε και δοκιμάσαμε το μοντέλο CNN σε μεγάλα, διαθέσιμα στο κοινό, σετ δεδομένων ECG, με ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά και υγιή άτομα.

Το μοντέλο μας είχε ακρίβεια 100%, εξετάζοντας απλά και μόνο έναν χτύπο της καρδιάς, είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε εάν κάποιος έχει πρόβλημα στην καρδιά.

Το μοντέλο μας επίσης είναι ένα από τα πρώτα που μπορούν να αναγνωρίζουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ηλεκτροκαρδιογραφήματος που σχετίζονται με την έκταση του προβλήματος», αναφέρουν οι Επιστήμονες.