Η αρχή του εμφυλίου …

Με προτροπή των Άγγλων, προκηρύσσονται στην Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 1946 εκλογές οι πρώτες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και στις οποίες αρνείται να συμμετάσχει το ΚΚΕ και ουσιαστικά ξεκίνησε ο εμφύλιος που ταλαιπώρησε την Ελλάδα για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα ΕΑΜικά κόμματα, με επικεφαλής το ΚΚΕ και οι αριστεροί φιλελεύθεροι υπό τον Γιώργο Καφαντάρη να ζητούν 2μηνη αναβολή και εγγυήσεις, επειδή θεωρούσαν τις εκλογές «σημαδεμένες» υπέρ της Δεξιάς, η οποία είχε εξαπολύσει κύμα «λευκής τρομοκρατίας» στην χώρα, μετά την «Συμφωνία της Βάρκιζας» και τον αφοπλισμό του ΕΑΜ. Στο στόχαστρο των ακροδεξιών ομάδων ήταν όχι μόνο οι Αριστεροί πολίτες, αλλά και οι Κεντρώοι αντιμοναρχικοί.

Δεν εισακούονται και τελικά το ΚΚΕ, που φλερτάρει με την ένοπλη κατάληψη της εξουσίας, και η Κεντροαριστερά θα ανακοινώσουν αποχή από τις εκλογές. Στις εκλογές θα λάβουν μέρος μόνο Δεξιοί και Κεντρώοι πολιτικοί σχηματισμοί.

Το πρωί των εκλογών, οι ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες με το άγγελμα ότι τα ξημερώματα Κομμουνιστές αντάρτες υπό τον Καπετάν Μπαρούτα επιτέθηκαν στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου, με διαταγή του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη. Κατά την συμπλοκή σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες, που συμμετείχαν στη φρουρά των εκλογικών τμημάτων.

Οι εκλογές θα γίνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με αναλογικό εκλογικό σύστημα και θα τις κερδίσει η δεξιά και βασιλόφρων «Ηνωμένη Παράταξις Εθνικοφρόνων» με το 55,12% των ψήφων. Οι δύο κεντρώοι σχηματισμού, «Εθνική Πολιτική Ένωσις» και «Κόμμα των Φιλελευθέρων», θα συγκεντρώσουν το 34,67% των ψήφων. Όσον αφορά στο ποσοστό της αποχής, που πρέπει να θεωρείται «πολιτική», οι απόψεις διίστανται, επειδή δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Το ΚΚΕ την ανεβάζει στο 50%, οι διεθνείς παρατηρητές την κατεβάζουν στο 9,3%. Νεώτερες έρευνες την υπολογίζουν γύρω στο 20-25%. Πολύ αργότερα, το ΚΚΕ θα κάνει την αυτοκριτική του και θα θεωρήσει μεγάλο πολιτικό λάθος την αποχή.

Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές είχε 354 μέλη. Στήριξε 10 Κεντροδεξιές κυβερνήσεις και 5 Πρωθυπουργούς μέχρι το τέλος του εμφυλίου πολέμου.