Η ανακοίνωση της …χιλιετίας;

Παγκόσμια αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση από ερευνητές του Cardiff University  που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο αντιμετώπισης καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων και άλλων ειδών σε εργαστηριακές δοκιμές. Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Immunology, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ασθενείς, ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν πως έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Πρόκειται σύμφωνα με τους επιστήμονες για νεοανακαλυφθέν τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση όλων των ειδών καρκίνου

Οι επιστήμονες αναζητούσαν «αντισυμβατικούς» τρόπους που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε όγκους. Αυτό που βρήκαν ήταν ένα Τ κύτταρο (T cell- λεμφοκύτταρο) μέσα στο ανθρώπινο αίμα: Πρόκειται για ένα ανοσοποιητικό κύτταρο που μπορεί να πραγματοποιεί «σαρώσεις» στο σώμα για να αξιολογεί εάν υπάρχει κάποια απειλή που πρέπει να εξαλειφθεί. Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως, επί της προκειμένης μπορεί να επιτεθεί σε ένα πολύ μεγάλο εύρος ειδών καρκίνου.

«Υπάρχει εδώ μια ευκαιρία για τη θεραπεία κάθε ασθενούς» είπε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Σιούελ, ένας εκ των ερευνητών. «Προηγουμένως κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα ήταν δυνατόν. Εμφανίζει το ενδεχόμενο μιας “one size” αντικαρκινικής θεραπείας, ενός μεμονωμένου τύπου Τ κυττάρου που θα ήταν ικανό να καταστρέφει πολλά διαφορετικά είδη καρκίνων ανά τον πληθυσμό».

«Είμαστε οι πρώτοι που περιγράφουμε ένα Τ κύτταρο που βρίσκει MR1 σε καρκινικά κύτταρα- αυτό δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν» είπε στο BBC άλλος ένας από τους ερευνητές, ο Γκάρι Ντόλτον.

Η κεντρική ιδέα είναι πως θα λαμβάνεται δείγμα αίματος από τον ασθενή, θα εξάγονται Τ κύτταρα και θα τροποποιούνται γενετικά ώστε να φτιάχνουν τον εν λόγω δέκτη. Τα «αναβαθμισμένα» αυτά κύτταρα θα καλλιεργούνται σε μεγάλες ποσότητες στο εργαστήριο και θα εισάγονται ξανά στον ασθενή.