Η αφορμή να μπουν στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο οι ΗΠΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Δεκεμβρίου 1941 και οι Ιάπωνες, με 200 αεροσκάφη, καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ, στην Χαβάη.

Αφήνουν πίσω περίπου 2.500 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. και ζημιές σε πολλά πολεμικά πλοία. Οι Ιάπωνες είχαν συνολικά 64 νεκρούς (55 αεροπόρους και 9 από υποβρύχια.

Οι Αμερικανοί δεν περίμεναν να τους επιτεθούν οι Ιάπωνες, επειδή πίστευαν ότι τα πλοία τους δεν ήταν ευάλωτα σε τορπίλες, αφού τα νερά ήταν ρηχά.

Το πρόβλημα έλυσε ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τη σχεδίαση της επίθεσης, ο Πλωτάρχης Μινόρου Γκέντα ο οποίος πέτυχε να κατασκευάσει τορπίλες με ειδικά πτερύγια, τα οποία τις εμπόδιζαν να πλήξουν τον βυθό. Έτσι, οι Αμερικανοί υπέστησαν στρατηγικό και τακτικό αιφνιδιασμό αφού πίστευαν ότι η Χαβάη απέχει πολύ από τις ιαπωνικές βάσεις, ώστε οι Ιάπωνες να τολμήσουν εναντίον της οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.

Κανείς δεν υποπτεύεται ότι ένα ιαπωνικό κατασκοπευτικό δίκτυο μεταδίδει πληροφορίες υπό μορφή καθημερινών προγραμμάτων τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Οι Αμερικανοί, έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τον ιαπωνικό κώδικα ανταλλαγής μηνυμάτων. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία των ΗΠΑ πληροφορείται την επίθεση, όταν, όμως, στέλνει το σήμα συναγερμού στο Περλ είναι ήδη αργά.

Καταστράφηκαν επί του εδάφους 92 αεροσκάφη του αμερικανικού ναυτικού, 31 έπαθαν ζημιές, ενώ καταστράφηκαν και 77 αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού και άλλα 128 υπέστησαν ζημίες. Ουσιαστικά, η αεροπορική δύναμη στον Ειρηνικό είχε απομείνει με ελάχιστες δυνάμεις, που απέτρεπαν τη συμμετοχή της σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Η επίθεση έθεσε τέλος στην ουδετερότητα των ΗΠΑ οδηγώντας τη χώρα στην ενεργό εμπλοκή της στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.