Η αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό Αττικής

Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Αυγούστου 2005 όταν αεροσκάφος τύπου «Boeing 737-300» της Κυπριακής εταιρείας «Helios Airways», προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής και σε απόσταση περίπου 33 χλμ βορείως του «Ελευθέριος Βενιζέλος», παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες (115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα).

Ήταν 93 ενήλικες και 22 άτομα κάτω των 18 ετών. Οι 103 ήταν Κύπριοι και οι 12 Έλληνες υπήκοοι.

Οι 67 θα αποβιβάζονταν στην Αθήνα και οι υπόλοιποι θα συνέχιζαν το ταξίδι τους με προορισμό την Πράγα.

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα της Κύπρου και είχε ως προορισμό του την Πράγα μέσω Αθηνών. Καθώς το αεροσκάφος βρισκόταν σε φάση ανόδου, και αφού πρώτα ο Κυβερνήτης ανέφερε στην εταιρεία του ότι αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα, έπεσαν οι μάσκες οξυγόνου στο θάλαμο επιβατών, σε ύψος περίπου 18.200 ποδών.

Ενόσω το αεροσκάφος βρισκόταν πλέον σε ύψος 28.900 ποδών, τερματίστηκαν οι επικοινωνίες, Ακολούθως το αεροσκάφος οριζοντιώθηκε σε ύψος 34.000 ποδών και συνέχισε την πτήση του σύμφωνα με τα στοιχεία του δρομολογίου.

Το αεροσκάφος, αναχαιτίστηκε από 2 αεροσκάφη F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ένας εκ των χειριστών των F-16, παρατηρώντας το Boeing 737 από πολύ κοντά, ανέφερε ότι η θέση του κυβερνήτη ήταν κενή, η θέση του συγκυβερνήτη ήταν κατειλημμένη από ένα άτομο που είχε γείρει μπροστά, πάνω από το χειριστήριο,  οι μάσκες οξυγόνου των επιβατών αιωρούνταν, ενώ 3 άτομα στον θάλαμο επιβατών ήταν καθισμένα και φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

Ενόσω το αεροσκάφος δεν απαντούσε στις κλήσεις διά του ασυρμάτου, ένα άτομο που δεν φορούσε μάσκα οξυγόνου εισήλθε στο θάλαμο διακυβέρνησης και κάθισε στην θέση του Κυβερνήτη. Ο χειριστής του F-16 προσπάθησε μάταια να αποσπάσει την προσοχή του.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος άρχισε κάθοδο, καθώς έσβησαν οι κινητήρες του από εξάντληση καυσίμων, και προσέκρουσε με σφοδρότητα σε λοφώδη επιφάνεια, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του και το θανάσιμο τραυματισμό του συνόλου των ατόμων που επέβαιναν σε αυτό.