Γενικεύτηκε η … «στάση πληρωμών» του Δημοσίου

Αποκαλυπτικός είναι ο έλεγχος που διενεργήθηκε για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους.

Τα ευρήματα του ελέγχου παρουσίασαν στα Μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, τα Μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου του κράτους.
Σύμφωνα με την έρευνα (απαίτηση των «θεσμών»), διήρκησε 5 μήνες και έγινε από 7 ομάδες Ελεγκτών, ενώ συνέδραμε με 2 ελεγκτές και η Ανώτατη Ελεγκτική Υπηρεσία της Κύπρου και αναδείχτηκε πως το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, από 4,759 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2016, μέχρι τον Αύγουστο του 2018 έφθασαν τα 6,26 δις ευρώ…

Από την ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκθεση «Βατερλό της κυβέρνησης», ο Βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Κουτσούκος έκανε λόγο για «μείζον θέμα σε ότι αφορά την συσσώρευση χρεών του Δημοσίου».

«Για να πατάει μία οικονομία στα πόδια της, σαφώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να είναι στο μηδέν. Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι δεν δημιουργήθηκαν φέτος, αλλά έρχονται από προηγούμενα χρόνια και λειτούργησαν προσθετικά», ανέφερε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μάρδας.

«Η σώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στην εγχώρια οικονομία και αποτελεί μείζον πρόβλημα του δημοσιονομικού συστήματος της χώρας. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι ισχυρό πλήγμα στην οικονομία, απειλείται η ρευστότητα» σχολίασε η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάκου.

Στα ευρήματα του ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, καταγράφονται: