Φτάνει πια η κοροϊδία Κυβέρνησης και επιχειρηματικών Ομίλων

Στις δύσκολες ώρες που περνά η εργατική τάξη και συνολικά ο λαός, τα σωματεία μας που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, καλούμε τους εργαζόμενους στους κλάδους μας και όλους τους εργαζόμενους, εργαζόμενες του Νομού μας, χρειάζεται με ψυχραιμία και ευθύνη να αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση που διαμορφώνεται από την εξέλιξη της πανδημίας για τη ζωή, την υγεία και το εισόδημά μας, την ανάγκη να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ηγεσία της ΓΣΕΕ αποτελούν πρόκληση για τους χιλιάδες εργαζόμενους των κλάδων μας και όχι μόνο, που έρχονται αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και τη μεγάλη ανασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για την δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους.

Αφήνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας με τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της, να ανοίξουν κρεβάτια ΜΕΘ, να στελεχωθούν νέες μονάδες (π.χ. Κ.Υ.  και Νοσοκομεία) με προσωπικό και εξοπλισμό.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας και των ελέγχων από τα σώματα επιθεώρησης εργασίας, αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τροποποιήσεις ωραρίων.

Η εικόνα και οι καταγγελίες που έχουμε στα συνδικάτα μας, τα Σωματεία μας, αλλά και σε άλλους κλάδους το επιβεβαιώνουν. Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, με απειλές για απολύσεις, για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, για αναγκαστική αλλαγή βάρδιας, για να πάρουν οι εργαζόμενοι άδειες άνευ αποδοχών ή να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας!!

Παράδειγμα, στα Σουπερ Μάρκετ, η εργοδοσία εδώ και μέρες έχει προχωρήσει σε αναστολή των αδειών, σε κόψιμο ρεπό, επιβολή επιπλέον ωρών εργασίας. Στις αποθήκες τροφίμων οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα μέχρι και 14ώρες!!

Στα Ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό οι εργαζόμενοι καλούνται να συμφωνήσουν σε απαράδεκτους συμβιβασμούς μέχρι «να ανακάμψει η αγορά». Στις Τηλεπικοινωνίες – Τράπεζες  επιβάλλεται η εργασία από το σπίτι μετακυλώντας την ευθύνη εξολοκλήρου στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Για ακόμα μια φορά κυβέρνηση, εργοδότες  και η ηγεσία της ΓΣΕΕ μεταφέρουν το βάρος στις πλάτες μας.

Για ακόμα μια φορά μας καλούν να πληρώσουμε το μάρμαρο και περνάνε σε φουλ επίθεση στα δικαιώματά μας, στις ζωές μας.

Σήμερα ανάγκη είναι να πάρουν τα σωματεία την υπόθεση στα χέρια τους.

Δεν δεχόμαστε ότι η προστασία της υγείας για μας και τις οικογένειές μας είναι «ατομική ευθύνη».

Μαζί με την αναγκαία και απαραίτητη ευθύνη που ο καθένας μας έχει για την προστασία της ζωής του και της οικογένειάς του, εμείς προβάλλουμε την συλλογική ευθύνη που έχουμε σε κάθε  κλάδο και σαν εργατική τάξη συνολικά, ώστε να μην πληρώσουμε τις επιπτώσεις μιας πανδημίας που επιδεινώνεται από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Δεν δεχόμαστε  να μείνει η εργατική οικογένεια χωρίς εισόδημα, χωρίς διασφάλιση των θέσεων εργασίας, χωρίς την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης.

Η όποια καθυστέρηση στη λήψη τέτοιων συγκεκριμένων μέτρων δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης για όλες τις οικογένειες των εργαζομένων που βρίσκονται εδώ και μέρες σε απομόνωση στα σπίτια τους και δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδης ανάγκες.

Να γνωρίζει καλά η κυβέρνηση και οι «κοινωνικοί εταίροι» της, ότι η κατάσταση που βιώνουμε δεν θα μας εμποδίσει να διεκδικήσουμε την κάλυψη όλων των αναγκών μας. Ο φόβος στον οποίο επενδύουν δεν πρόκειται να μας βάλει κάτω.

Καλούμε όλα τα σωματεία του νομού μας, συλλόγους και Φορείς του μαζικού κινήματος να διεκδικήσουμε οργανωμένα:

Από τώρα και μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος από την πανδημία:

Άμεσα πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Νοσοκομείο. Να λειτουργήσουν όλα τα κρεβάτια της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Νομού μας με άμεσα πρόσληψη Γιατρών και Νοσηλευτών. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας, με πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία και των 4 Κ.Υ. και του ΤΟΜΥ του νομού μας και άλλων δομών Υγείας ώστε να αποσυμφορηθεί  το  νοσοκομείο.

Να ικανοποιηθούν όλες οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης με την επίταξη των υποδομών υγείας του ιδιωτικού τομέα.

Για την κάλυψη όλων των αναγκών μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα διεκδικούμε:

Να απαγορευτούν οι απολύσεις και να διατηρηθεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις που, είτε έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, είτε με ευθύνη των επιχειρηματιών, είτε έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους λόγο των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το είδος της εργασιακής σχέσης, σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που έκλεισαν ή θα κλείσουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.τ.λ.).

Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Ειδική φροντίδα για εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι(ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.

Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με πελάτες (τεχνικοί, καταστήματα) με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων

Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Εργατικά Σωματεία Ν. Τρικάλων

 Συνδικάτο Γάλα-Τρόφιμα-Ποτά

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων

Σωματείο Λογιστών και Βοηθών Λογιστών

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων