«Φόρτωσαν» με τον …Μικέλη (και) στον Σύλλογο Γυναικών Ν. Τρικάλων

Στο «στόχαστρο» έβαλε τον Μικέλη Χατζηγάκη ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων μετά τις δηλώσεις του περί «υγείας» των επιχειρήσεων.

Στην ανακοίνωση με εξαιρετικά ειρωνικό τρόπο για τις απόψεις του κ. Χατζηγάκη (που δεν ονοματίζεται) αναφέρονται τα εξής σε ανακοίνωση με τίτλο «Στην Υγειά μας!» και υπότιτλο «Στο όνομα της «υγείας» των επιχειρήσεων ……κλονίζεται  η Υγεία των εργαζομένων σε αυτές».

«Μας ΄΄συγκινεί΄΄ το ενδιαφέρον τοπικού πολιτευτή  σχετικά με «την υγεία» των επιχειρήσεων… και δεν μας κάνει καμία εντύπωση το γεγονός ότι: τα μέτρα τα οποία εξαγγέλλει ως υποψήφια μελλοντική κυβέρνηση σχετίζονται με ΄΄κίνητρα στις επιχειρήσεις να στηρίξουν – τάχα- τους εργαζόμενους τους΄΄ , κάνοντας μάλιστα λόγο  για αναμόρφωση του φορολογικού και το ασφαλιστικού-προς όφελος πάντα των επιχειρηματιών.

Τίποτα το καινούργιο… Έτσι κι αλλιώς …χρόνια τώρα, κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις , μαζί και εναλλάξ έστρωσαν για τα καλά το έδαφος για το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, τη  χειροτέρευση συνολικά της θέσης των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σκληρά καταφέρνουν να δημιουργούν σημαντική αξία όχι μόνο για τις  επιχειρήσεις αλλά και για την ευρύτερη τοπική οικονομία.» σχολιάζει ο εν λόγω πολιτευτής και είναι αλήθεια …το ζήτημα είναι ότι στην  τσέπη του εργαζόμενου δεν μένουν παρά  «ψίχουλα» από αυτό που ονομάζεται μισθός, ενώ συνάμα έρχεται αντιμέτωπος με την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και δίνει τη μάχη να τα βγάλει πέρα δυσβάσταχτους φόρους, κατασχέσεις σε λογαριασμούς και πρώτη κατοικία . Για αυτά γιατί δεν κάνουν κάτι;

Και για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άντρες εργαζόμενοι στις «υγιείς» αυτές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα:

Γνωρίζουμε γυναίκες εργαζόμενες που στερούνται του δικαιώματος να κάνουν το προβλεπόμενο διάλειμμά τους στο 8ωρο, που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, υπό την απειλή της απόλυσης, που κρατάν κρυφή την εγκυμοσύνη τους από φόβο μην απολυθούν (είναι πλέον και θεσμικά κατοχυρωμένο… αρκεί η αιτία απώλισης να μην είναι η εγκυμοσύνη) με απλήρωτες υπερωρίες, σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστες

Κι εκτός των άλλων αναρωτιόμαστε…

Όσοι υπόσχονται ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας στη «μεταμνημονιακή εποχή» ή στην ανάπτυξη «που τους χωράει όλους». Όσοι πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε…

Θα επαναφέρουν μήπως το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες; Θα καταργήσουν την νυχτερινή εργασία των γυναικών στη βιομηχανία; Θα μειώσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 χρόνια για τους άνδρες; Στα 50 και 55 για όσες και όσους εργάζονται σε Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με αξιοπρεπής συντάξεις;

Η απάντηση είναι « Όχι» Γιατί η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρήσεων πατάει πάνω στα ερείπια των δικών μας τσακισμένων δικαιωμάτων.

Για να αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών και να βελτιώνουν τη θέση τους στην κούρσα του ανταγωνισμού, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τις γυναίκες εργαζόμενες.

Ως Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων- μέλος της ΟΓΕ- επανειλημμένα έχουμε αναδείξει το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων διεκδικώντας σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους.

Απορρίπτουμε το μονόδρομο μιας ζωής με ευκαιριακά «επιδόματα», κουπόνια και «μισθολογικά μπόνους» , με την αγωνιστική μας στάση και τη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας».