Εξετάστηκαν 187 γυναίκες του Δήμου Πύλης

Με ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο δωρεάν έλεγχος μέτρησης Οστικής Πυκνότητας  στον Δήμο Πύλης.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και η έγκαιρη πρόληψη νόσου για φαινομενικά υγιείς γυναίκες, του Δήμου άνω των 45 ετών οι οποίες  πάσχουν από Οστεοπενία ή Οστεοπόρωση και διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων.

H οστεοπόρωση είναι μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, με αποτέλεσμα αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Έτσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους. Αποτελεί μία από τις συχνότερες χρόνιες νόσους και για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η προληπτική αντιμετώπισή της.

Στο πλαίσιο της πρόληψης ο Δήμος, διενέργησε την εν λόγω δράση που αφορούσε σε διερεύνηση και αξιολόγηση της εκάστοτε συμμετέχουσας για πιθανή νοσηρότητα παρέχοντας ακριβή ποσοτικό προσδιορισμό της κατάστασης του οστού και πληροφορίες χρήσιμες για την έγκαιρη διάγνωση του κινδύνου πρόκλησης κατάγματος.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι εξυπηρετούμενες ενημερώθηκαν – ατομικά- για την οστική τους πυκνότητα μέσω της διαδικασίας της μέτρησης εξασθένισης των υπερήχων στο οστό της πτέρνας.

Επικεφαλής της δράσης ήταν η Βασιλική Γραδούλα, Ψυχολόγος Msc., η οποία κατηύθυνε την διαδικασία και παρείχε πρόσθετες οδηγίες στις εξεταζόμενες.

Οι δωρεάν εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πύλη από 27 Νοεμβρίου μέχρι και 4 Δεκεμβρίου και μετρήθηκαν 187 γυναίκες από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πύλης.

Συγκεκριμένα 1 βρέθηκε με τιμή Οστεοπόρωσης βαριάς μορφής, 17  με τιμή Οστεοπόρωσης, 63 με τιμή Οστεοπενίας, και οι υπόλοιπες 106 με τιμή φυσιολογική.

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε συσκευή που αποτελεί ιδανική, για εξωτερικές μετρήσεις, συσκευή μέτρησης οστικής πυκνότητας με τη χρήση υπερήχων.