Επιτυχημένη αντιμετώπιση του συνδρόμου «Dupuytren»

Ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100% έχει πλέον και στην Ελλάδα, η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου «Dupuytren» και άλλων σοβαρών προβλημάτων άκρας χειρός, παλάμης και δακτύλων με τη χρήση υπερήχων η ραδιοσυχνοτήτων (RF, HF).

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση των στατιστικών στοιχείων της τελευταίας 10ετίας, οπότε και εφαρμόζεται στην χειρουργική ορθοπεδική η χρήση υπερήχων ή ραδιοσυχνοτήτων.

«Οι επεμβάσεις με την χρήση των υπερήχων είναι μη τραυματικές και τα κοψίματα γίνονται με υψίστη ακρίβεια, στις πολύ ΄΄λεπτές΄΄ και δύσκολες περιπτώσεις, αποφεύγοντας τον τραυματισμό των νεύρων και των αγγείων» αναφέρει ο διαπρεπής Χειρουργός Ορθοπεδικός – Μικροχειρουργός Χεριού Δρ. Ιωάννης Ιγνατιάδης, Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με του ορθοπεδικούς χειρουργούς , η χρήση τους στην αντιμετώπιση των συνδρόμων όπως π.χ  το «Dupuytren» (ρίκνωση παλαμιαίας απονεύρωσης), «Dequervain» (στενωτική τενοντοελυτρίτης εκτεινόντων) κ.λ.π., βοηθούν καθοριστικά στην επιτυχία των επεμβάσεων καθώς με το κλασικό χειρουργικό νυστέρι είχαμε στο παρελθόν σοβαρούς τραυματισμούς σε ευαίσθητα δακτυλικά νεύρα, αγγεία και τένοντες.

Η εφαρμογή των ραδιοσυχνοτήτων πριν από περίπου 10 χρόνια, άνοιξε νέα «σελίδα» στην ορθοπεδική χειρουργική καθώς εκτόπισε το κλασικό χειρουργικό νυστέρι και την τελευταία 5ετία είναι μέθοδος επιλογής  για τους ορθοπεδικούς Χειρουργούς στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις.

Εκτός από την ορθοπεδική χρησιμοποιούνται ήδη σε όλο και περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες και υποειδικότητες όπως Νευροχειρουργική, ΩΡΛ, πλαστική χειρουργική, χειρουργική θυρεοειδούς, χειρουργική αιμορροΐδων, αγγειοχειρουργική.

                      Πλεονεκτήματα  χρήσης υπερήχων

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων  είναι:

Η χρήση των  ραδιοσυχνοτήτων στην ορθοπεδική χειρουργική και ειδικότερα στις μικροχειρουργικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση συνδρόμων της άκρας χειρός, της παλάμης και των δακτύλων, παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των επεμβάσεων. Και αυτό γιατί:

Όσον δε αφορά τα σύνδρομα μικροχειρουργικής παλάμης και δακτύλων, όπου, όπως προαναφέραμε, πρέπει ο Χειρουργός να περάσει με το νυστέρι ανάμεσα από αγγεία και νεύρα μικρού διαμετρήματος, το νυστέρι υπερήχων/ραδιοσυχνοτήτων παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτερη επούλωση και συντομεύει και ο χρόνος επέμβασης.

«Για παράδειγμα σε ένα ρικνωτικό σύνδρομο Dupuytren παλαμιαίας απονεύρωσης ή ένα γάγγλιο που ο Χειρουργός θα χρειαζόταν μία ώρα για να το χειρουργήσει με κλασσικό νυστέρι, η εγχείρηση με νυστέρι ραδιοσυχνοτήτων ( RF ή HF) συντομεύει τουλάχιστον κατά 15-20 λεπτά το χειρουργείο» επισημαίνει ο κ. Ιγνατιάδης.

Η επιβάρυνση στο κόστος του χειρουργείου είναι πλέον πολύ προσιτή σε σύγκριση με το παρελθόν και σε σχέση με το θεραπευτικό όφελος που θα προκύψει.