Επιδοτήσεις και τον Δεκέμβριο με το βλέμμα σε νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Δεκέμβριο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. 

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια 

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται ως εξής: 

Η αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 282 εκ. ευρώ. 

Ηλεκτρική Ενέργεια – Επιδότηση σε Επαγγελματικά Τιμολόγια 

Το συνολικό κόστος για νοικοκυριά – επαγγελματίες φτάνει τα 435 εκ. ευρώ. 

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια – Νοικοκυριά 

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. 

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια κι αποτελεσματικότητα την πολιτική της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σε 2 μέτωπα. Πρώτον, με την δημιουργία συμμαχιών και την πίεση προς την Ευρώπη προκειμένου να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως πρότεινε ήδη από τον Μάρτιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και δεύτερον με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για την απορρόφηση του μεγαλύτερου ποσοστού των αυξήσεων» τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε «Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας η Ελλάδα ηγήθηκε μεγάλης ομάδας κρατών- μελών που ζήτησε να οριστεί ένα ρεαλιστικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκετά χαμηλότερο από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι, η Ευρώπη θα μπορεί να μειώσει τις τιμές φυσικού αερίου και κατά συνέπεια του ρεύματος. Είναι μια δύσκολη μάχη, που θα συνεχιστεί, στις 13 Δεκεμβρίου στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες». 

Στα 0,35 ευρώ/kWh έναντι περίπου 0,38 ευρώ/kWh τον τρέχοντα μήνα, κινείται η μέση ανταγωνιστική χρέωση ρεύματος για τον Δεκέμβριο με βάση τις ανακοινώσεις των παρόχων ρεύματος. 

Πρόκειται για μία μέση μείωση της τάξης του 10%, ενώ το εύρος κινείται από -4% έως -27% και σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους, οι προμηθευτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στην τιμολογιακή τους πολιτική για τον επόμενο μήνα. 

Ο Τρικαλινός Υπουργός, κατά την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης τιμών, ωστόσο εξέφρασε την διαφωνία του για την αποτελεσματικότητα των προϋποθέσεων ενεργοποίησής του «Το πλαφόν στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο. Χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό μηχανισμό που να εφαρμόζεται στην πράξη. Με ένα ανώτατο όριο μεταξύ 150 και 200 ευρώ/MWh, η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει το φυσικό αέριο που χρειάζεται και να προκαλέσει σημαντικές μειώσεις της ζήτησης», ανέφερε ο κ. Σκρέκας που πρόσθεσε πως «αν ο προτεινόμενος μηχανισμός είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου, οπότε και σημειώθηκαν ιστορικά υψηλά στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν θα είχε ενεργοποιηθεί και το ράλι των τιμών δεν θα είχε περιοριστεί. Η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί και να αναδειχθεί σε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό, τον οποίο οι αγορές θα λάβουν σοβαρά υπόψιν”.