Επί ξυρού ακμής

Μετά σχεδόν από 10 χρόνια σκληρών και απάνθρωπων μνημονίων, που μας επέβαλλαν κυρίως οι Γερμανοί, με την ανοχή του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, οι Έλληνες ήλπιζαν πως η κοινωνία θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Δυστυχώς… γελάστηκαν. Έφυγαν από την μυθική Σκύλλα και έπεσαν στην Χάρυβδη.

Έτσι, τεράστια παραμένουν τα προβλήματα πρώτα με την πραγματική οικονομία, με όλες της τις διαστάσεις, δηλαδή την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και την ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεύτερον με την καταστροφική πανδημία του κορωνοιού.

Η Ελλάδα είναι «επί ξυρού ακμής», όπως έλεγε ο Όμηρος στην Ιλιάδα (Κ 173) ή στην «άκρη του γκρεμού», όπως λένε οι Νεοέλληνες.

Χρονιάρες ημέρες και δεν υπήρχε διάθεση, δεν ακούστηκαν τραγούδια όπως τα παλιά χρόνια, και τα παιδιά, που έλεγαν «τα τρίγωνα κάλαντα» ήταν ελάχιστα. Όλα δείχνουν πως η κοινωνία έπεσε πολύ ψυχολογικά και η αγοραστική δύναμη της οικογένειας είναι αρκετά δύσκολη. Το 25% των πολιτών ζει με δανεικά.

Με το νέο δε έτος έρχονται αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, που θα αγγίζουν μέχρι και το 40%. Ηλεκτροσόκ από τους πρωτοφανείς λογαριασμούς στο αέριο και τον ηλεκτρισμό και η Κυβέρνηση έμεινε στα …λόγια και στον …αυτοθαυμασμό.

Την δήθεν απελευθέρωση της ενέργειας, την στροφή στην «πράσινη» παραγωγή και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων θα το πληρώσει πάλι ακριβά ο φτωχός λαός, ενώ τα δις ευρώ θα τα …τσεπώσουν οι άνθρωποι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Να γιατί φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μοιραίος Πρωθυπουργός των τελευταίων δεκαετιών για την Ελλάδα.

Και σαν να μην έφταναν αυτά τα «μύρια κακά», έχουμε και την πανδημία, που μαστίζει την χώρα. Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων και πάνω από 20.000 δικοί μας άνθρωποι έφυγαν από την ζωή, ενώ μπορούσαν πολλοί από αυτούς να είναι ακόμα κοντά μας. Ένα χωριό, με 5 μαχαλάδες, ερημώνει καθημερινά αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.  Ανοχύρωτη Πολιτεία η Ελλάδα, ενώ αναμένεται το νέο τσουνάμι που λέγεται μετάλλαξη «όμικρον».

Οι εγκληματικές πολιτικές του Πρωθυπουργού, που αποφασίζει για όλα, χωρίς να παίρνει καμία ευθύνη, σπρώχνουν την κοινωνία στα βράχια των Συμπληγάδων.

Τα πισωγυρίσματα, οι λανθασμένες επιλογές, η τιμωρητική αναστολή χιλιάδων Υγειονομικών, τους οποίους απειλούν και με αποπομπή από το δημόσιο, μετά τις 15 Μαρτίου, κατά δήλωση του Υπουργού Υγείας, τα μεγάλα επικοινωνιακά λάθη και η έλλειψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων φανερώνουν πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Οι δηλώσεις μάχιμων Ιατρών, όπως του Νίκου Καπραβέλου ότι «έγιναν τεράστια λάθη», τα αποτελέσματα της έρευνας Λύτρα-Τσίοδρα, για 87% θανάτους στους διασωληνωμένους στις εκτός ΜΕΘ μονάδες και η …κωμωδία με τα 2 πληρωμένα από τους πολίτες Rapid Test για τις γιορτές, που έλεγε ο Πρωθυπουργός και αμέσως την άλλη μέρα τα ανακάλεσε σηματοδοτούν την προχειρότητα και την αποτυχία των μέτρων για την πανδημία.

Για όλα αυτά κάποιοι φταίνε και φυσικά πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Όχι στην «αμνηστία» των εγκλημάτων της πανδημίας. «Δικαιοσύνη άμωμος ορθοτομεί οδούς» λέγει η Παλαιά Διαθήκη κεφ.5. δηλαδή η άψογος δικαιοσύνη ανοίγει ορθούς δρόμους στην ζωή.

Πάνω, όμως, σε όλα αυτά τα τραγελαφικά και καταστροφικά, που γίνονται στο ΕΣΥ, ήρθε και η δήλωση του Ηλία Μόσιαλου η οποία «χλευάζει την Παναγία την Θεοτόκο» και πληγώνει την πίστη εκατομμυρίων Χριστιανών. Ο άνθρωπος αυτός είναι προσωπική επιλογή του Μητσοτάκη. Τελικά αποδεικνύεται πως ο Πρωθυπουργός δεν άφησε κανέναν Αριστερό, κανέναν Άθεο και κανένα ΛΟΑΤΚΙ που να μην τον αξιοποιήσει. Ελλάς το μεγαλείο σου.

Είμαστε μπροστά σε ένα οδικό χάρτη πολιτικών αλλαγών, ενώ το σύστημα κλονίζεται συθέμελα. Ο ανέμελος, ο διχαστικός και ο αυταρχικός Πρωθυπουργός χάνει οριστικά το τρένο… της αυτοδυναμίας. Ο δικομματισμός καταποντίζεται και τα περιφερειακά μορφώματα ενισχύονται.

Κρίμα που οι σύγχρονοι Άρχοντες δε γνωρίζουν αυτό που έλεγε ο Αγάθων (450-400 π.Χ.) ότι «ουκ αεί άρχει» δηλαδή ότι δεν θα εξουσιάζουν για πάντα.

Μακάρι, οι εκλογές που θα γίνουν το 2022, να θέσουν ένα τέλος στην οικογενειοκρατία, τον αυταρχισμό, την αναξιοκρατία και την διαφθορά.

Η Δημοκρατία, με οποιεσδήποτε ατέλειες, είναι το καλύτερο πολίτευμα και φυσικά οι πολίτες αναμένουν να μην γίνει αυτό που έλεγε ο Θουκυδίδης (460-399 π.Χ.) στον «Επιτάφιο του Περικλέους» ότι δηλαδή στην Αθηναϊκή Δημοκρατία ίσχυε το «λόγω μεν Δημοκρατία, έργω δε η του πρώτου ανδρός αρχή» δηλαδή «στα λόγια έχουμε Δημοκρατία ενώ στην πράξη έχουμε την εξουσία του πρώτου ανδρός».

Αυτό ήταν και το «κύκνειο άσμα» του Περικλέους, που έφτιαξε τον «χρυσούν αιώνα» στην Αθήνα.

Αλήθεια πόσο δίκαιο είχε ο Ηράκλειος ο Εφέσιος (6ος – 5ος αιώνας π.Χ.) με το «τα πάντα ρει και ουδέν μένει» δηλαδή «όλα κινούνται και τίποτα δεν μένει σταθερό».

Δρ. Κώστας Πατέρας, D.Ed., M.Ed., Ph.D.