«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα «Rafale»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογος του Φλοράνς Παρλί, υπέγραψαν σήμερα στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την σύμβαση για την προμήθεια των 18 Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale».

«Η προμήθεια των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale αποτελεί ορόσημο στην διμερή αμυντική συνεργασία μας και, ευρύτερα, στις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας», τόνισε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε ότι «με την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών ΄΄Rafale΄΄ η δύναμη πυρός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πολλαπλασιαστεί».

Από την πλευρά της, η κ. Παρλί, σε δηλώσεις της, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά τα μαχητικά αεροσκάφη ΄΄Rafale΄΄» και προανήγγειλε την συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «Σκύρος» καθώς και στην άσκηση «Ηνίοχος» τον Απρίλιο, με 8 αεροσκάφη «Rafale».

Η κ. Παρλί ανέφερε, επίσης, ότι «το Γαλλικό αεροπλανοφόρο ΄΄Σαρλ Ντε Γκολ΄΄, στο πλαίσιο της αποστολής του στα τέλη Φεβρουαρίου, θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδευόμενο από φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού».

Εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου, αναμένεται τα πρώτα Γαλλικά «Rafale» θα προσγειωθούν στην Τανάγρα για συνεκπαίδευση με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το συνολικό κόστος απόκτησης των 18 αεροσκαφών (6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) ανέρχεται σε 1,92 δις ευρώ χωρίς κρατήσεις, ενώ το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων, ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.

Η παραλαβή των πρώτων 6 μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό 1 ανά μήνα. Τα 6 καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: https://n-takosnews.gr/proto-vima-gia-tin-apoktisi-18-rafale/