Επέμβαση από το …ΕΣΠΑ

Το Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων αναδεικνύει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 1.744.000 ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά  επισκέφτηκαν το χώρο των ανασκαφών που μέχρι σήμερα έφεραν στο φως 3 κτίρια πρώιμων Ρωμαϊκών χρόνων και ένα που ανήκει στην Βυζαντινή περίοδο.

Σύμφωνα με τον Γεωγράφο του 1ου αι. π.Χ. Στράβωνα,  το Ασκληπιείο της Αρχαίας Τρίκκης ήταν «αρχαιότατον και επιφανέστατον» και η σύνδεση της πόλης με τον Ασκληπιό προσέδιδε στην Τρίκκη ιδιαίτερη ακτινοβολία στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.

Οι επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Τρίκκης αφορούν την προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών-αρχιτεκτονικών καταλοίπων, υποστύλωση, στερέωση, συντήρηση, συμπλήρωση, ανάταξη και προσθήκη νέων μελών, αποκατάσταση δαπέδων μνημείων, κατασκευή αποστραγγιστικού δικτύου ομβρίων υδάτων, διαμόρφωση αρχαιολογικού χώρου (καθαρισμός, ενίσχυση-συμπλήρωση περιμετρικών αναλημματικών τοίχων, κατασκευή περίφραξης, διαμόρφωση πλατώματος θέασης/εισόδου και διαδρομών κίνησης επισκεπτών, τοποθέτηση λειτουργικού εξοπλισμού), τοπογραφικές εργασίες, εγκατάσταση δικτύου φωτισμού προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, τοποθέτηση εξοπλισμού  σήμανσης – πληροφόρησης (και ΑΜΕΑ/γραφή Braille), γεωφυσική διασκόπηση του αρχαιολογικού χώρου.

Επίσης, εκπονούνται οι μελέτες, Αρχιτεκτονική εφαρμογής στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, στατική στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, υδραυλική διαχείρισης ομβρίων υδάτων και φωτισμού προστασίας και ανάδειξης.